Hlavní obsah

Finsko - ROV 2:1Finští hokejisté vybojovali historicky první zlato! Otočili finále s Rusy

Aktualizováno

Finští hokejisté vybojovali vůbec poprvé zlato na olympijských hrách. Otočili finálový zápas s obhájci z Ruska a slaví výhru 2:1. Finsko se stalo sedmou zemí na světě, která ovládla olympijský hokejový turnaj.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Finští hokejisté se radují z triumfu na olympijském turnaji.

Článek
Fotogalerie

Seveřané se dočkali triumfu pod pěti kruhy po dvou stříbrech a čtyřech bronzech. Medailovou sbírku přitom začali v Calgary 1988, od té doby skončili jen třikrát mimo stupně vítězů, naposledy před čtyřmi lety v Koreji, kde obsadili 6. místo.

V osmé minutě poslal sbornou v přesilovce do vedení útočník Michail Grigorenko. Ve 24. minutě vyrovnal obránce Ville Pokka. Vítězný gól vstřelil v čase 40:31 útočník Hannes Björninen.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Finští hokejistě slaví zisk olympijského zlata.

Po velmi opatrném úvodu přinesla větší vzruch až první početní výhoda. V končící sedmé minutě fauloval vysokou holí Björninen a Rusové dlouho neváhali, aby nabízenou příležitost využili. Grigorenko si našel pozici na střelu, dokonale využil clonu Karnauchova a ranou z kruhu pro vhazování otevřel skóre. Byl to nakonec i jediný prohřešek finského týmu proti pravidlům v celém utkání.

Finové byli střelecky výrazně aktivnější. Zatímco jejich gólman Säteri čelil jen sedmi přesným pokusům, protějšek Fedotov patnácti. Na těsném vedení Ruska se ale do přestávky nic nezměnilo, přestože i Seveřané si vyzkoušeli přesilovku. Jen kousek od možnosti zamést puk do takřka prázdné branky byl Kemiläinen. V další příležitosti neuspěl chvilku přes pauzou ani Hartikainen.

Ve 24. minutě vyrovnal Pokka nenápadnou střelou od modré čáry. Také on při svém pokusu od hrazení využil toho, že Fedotov měl zakrytý výhled a pak už nestihl na nijak nebezpečně vyhlížející ránu zareagovat. Při rovnovážném skóre se dění na ledě vrátilo do opatrných kolejí z úvodu utkání a brankáři neměli moc práce.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zlatá euforie. Hokejisté Finska jsou poprvé olympijskými vítězi. Ve finále turnaje v Pekingu zdolali přes první obdržený gól obhájce zlata z Pchjongčchangu Rusy 2:1.

Finové byli nebezpeční v přesilovce, kterou jim poskytl v polovině 28. minuty faulující Semjonov. Když už si ale vytvořili dobré palebné pozice, obětavě hrající ruská čtveřice dokázala jejich pokusy skvěle vyblokovat. Na konci 34. minuty se připomněl hrdina semifinále se Švédy Gricjuk. Autor vítězného nájezdu si dokázal najít prostor pro zakončení, jeho rána z otočky ale proletěla těsně vedle tyčky.

Třetí dějství začalo pro sbornou velkým šokem. Uteklo totiž jen 31 sekund, Anttila zkusil štěstí dalekonosným pokusem zápěstím, který ale přesměroval Björninen a Fedotov podruhé inkasoval. Rusové museli dotahovat a zvýšili obrátky, jenže zodpovědně a pečlivě bránící Seveřané je vůbec nepouštěli k zakončení na Säteriho, jenž musel za celou poslední třetinu likvidovat jen tři pokusy.

Poté co Finové přestáli minuty, během nichž měli opticky navrch Rusové, sami začali zase vystrkovat růžky v útoku. Mäenalanen mohl zvýšit v 52. minutě, Fedotov byl ale proti. Vzápětí navíc fauloval Andronov. Hietanen v končící přesilovce napálil tvrdou střelou zápěstím horní tyčku.

V závěrečné minutě to sice ještě Rusové zkusili při odvolání Fedotova se šesti hráči v poli, ale tentokrát už boj o zlato - jak se jim to povedlo před čtyřmi lety proti Německu - nezachránili. A Finové mohli slavit.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - muži:
Finále:
Finsko - Rusko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Pokka (Björninen, Ohtamaa), 41. Björninen (Anttila, Ohtamaa) - 8. M. Grigorenko (N. Něstěrov, N. Gusev). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bruggeman - Hancock (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Diváci: 1288.
Finsko: Säteri - Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, Manninen, Markus Granlund - Pakarinen, Filppula, Pesonen - Komarov, Joonas Nättinen, Aaltonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Fedotov - Nikišin, N. Něstěrov, Jelesin, J. Jakovlev, Vojnov, Tělegin, Šaripzjanov - Čibisov, Šipačov, K. Semjonov - N. Gusev, V. A. Tkačov, Gricjuk - D. Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - M. Grigorenko, Andronov, Plotnikov - Kajumov. Trenér: Alexej Žamnov.
Konečné pořadí:
1. Finsko
2. Rusko
3. Slovensko
4. Švédsko
5. USA
6. Kanada
7. Dánsko
8. Švýcarsko
9. ČR
10. Německo
11. Lotyšsko
12. Čína

Reklama

Související témata: