Hlavní obsah

Hokejisté Německa mají v kádru do Pekingu 10 stříbrných medailistů z minulých OH

V nominaci německých hokejistů na olympijské hry v Pekingu je deset hráčů, kteří před čtyřmi lety v Pchjongčchangu získali stříbrné medaile. Mezi nimi je i rodák z Plané u Mariánských Lázní Dominik Kahun. Nechybí ani dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Tom Kühnhackl či finalista Světového poháru v Torontu z roku 2016 Tobias Rieder.

Foto: Sport.cz s použitím Profimedia.cz

Hokejisté Německa. Ilustrační foto.

Článek

Na historickém úspěchu v Pchjongčchangu se podíleli brankář Danny aus den Birken s útočníky Yasinem Ehlizem a Patrickem Hagerem z Mnichova, další forvardi Marcel Noebels s Leonhardem Pföderlem z Eisbären Berlín, Matthias Plachta s Davidem Wolfem z Mnichova, Kahun z Bernu a obránci Jonas Müller z Eisbären Berlín a Moritz Müller z Kolína nad Rýnem.

Finský kouč Toni Söderholm vsází na stabilní kádr a 19 hráčů ze současného výběru se představilo na loňském mistrovství světa v Rize. Nebyli tam jen gólman Aus den Birken, obránce Konrad Abeltshauser také z Mnichova a útočníci Wolf, Ehliz, Hager a útočník Daniel Pietta z Ingolstadtu.

Zkušenosti z NHL má pět hráčů. Útočník Tom Kühnhackl ze švédského celku Skelleftea AIK, který v letech 2016 a 2017 získal Stanleyův pohár s Pittsburghem, hrál i za New York Islanders. V NHL absolvoval 232 duelů a dalších 58 startů v play off.

Další forvard Tobias Rieder ze švédského Växjö za sedm sezon v NHL za Arizonu, Los Angeles, Edmonton, Calgary a Buffalo odehrál 478 utkání a připsal si 145 bodů za 64 gólů a 81 asistencí. V 14 zápasech play off skóroval třikrát a zaznamenal dvě přihrávky. V roce 2016 byl členem Výběru Evropy, který na Světovém poháru v Torontu došel do finále.

Rodák z Čech Kahun za Chicago, Pittsburgh, Buffalo a Edmonton v minulých třech sezonách zaznamenal ve 186 duelech NHL 83 bodů za 34 tref a 49 asistencí. Ve dvou utkáních v play off nebodoval.

Obránce Korbinian Holzer z Mannheimu sehrál za Toronto, Anaheim a Nashville 206 zápasů v základní části a pět v play off. Holzerův klubový spoluhráč útočník Lean Bergmann dostal ve 13 duelech příležitost v dresu San Jose a Wolf ve čtyřech zápasech včetně jednoho v play off v Calgary.

Němci vstoupí do olympijského turnaje ve čtvrtek 10. února od 14:10 SEČ utkáním proti Kanadě. V dalším duelu základní skupiny A je čeká o dva dny později domácí Čína a v neděli 13. února nastoupí proti USA.

Nominace Německa na olympijské hry v Pekingu (9.-20. února):
Brankáři: Danny aus den Birken (EHC Mnichov), Felix Brückmann (Mannheim), Mathias Niederberger (Eisbären Berlín),
obránci: Konrad Abeltshauser (EHC Mnichov), Dominik Bittner (Wolfsburg), Marcel Brandt (Straubing), Korbinian Holzer (Mannheim), Jonas Müller (Eisbären Berlín), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem), Marco Nowak (Düsseldorf), Fabio Wagner (Ingolstadt),
útočníci: Lean Bergmann, Nicolas Krämmer, Matthias Plachta, David Wolf (všichni Mannheim), Yasin Ehliz, Patrik Hager, Frederik Tiffels (všichni EHC Mnichov), Tom Kühnhackl, Stefan Loibl (oba Skelleftea AIK/Švéd.), Marcel Noebels, Leonhard Pföderl (oba Eisbären Berlín), Daniel Pietta (Ingolstadt), Dominik Kahun (Bern/Švýc.), Tobias Rieder (Växjö/Švéd.).

Reklama