Hlavní obsah

Jako dobývání Severního pólu. Běžci v extrémních podmínkách trpěli i na zkrácené trati

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by nestačilo, že už samotné běžecké tratě v olympijském areálu Čang-ťia-kchou jsou pekelně těžké. V sobotu se na mužský závod na 50 km volnou technikou náročnost posunula o další stupeň výš vinou sedmnáctistupňového mrazu a především větru, který v nárazech dosahoval téměř 50 km/h. Organizátoři s ohledem na zdraví závodníků zkrátili trať na 30 km, poslední závod na hrách byl ale i tak pořádným testem vůle.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Večerpaní lyžaři v cíli závodu

Článek

PEKING (Od našeho zpravodaje) -  Na start mířili původně i tři čeští běžci. Michal Novák se ale s ohledem na podmínky a nedostatečnou regeneraci po pěti odjetých závodech dvě hodiny před začátkem odhlásil a do boje s tratí i počasím tak vyrazili Petr Knop s Adamem Fellnerem.

„V těch podmínkách by to bylo spíš o doufání v zázrak než v hmatatelný výsledek. Nechtěl jsem riskovat Michalovo zdraví. I když ho to po informaci o zkrácení tratě mrzelo a musel se jít proběhnout, aby to rozdýchal," poznamenal kouč mužské reprezentace Vasil Husák.

Jury přitom zvažovala, zda závod odložit na neděli, nebo zkrátit. „Nemohli jsme do toho mluvit, ale byl bych spíš pro odložení než zkrácení. Olympiáda má končit padesátkou. Podobný úhel pohledu měli i Rusové, Němci a další týmy," vyprávěl Lukáš Bauer, který vede polské běžce.

„Takový odklad je ale výrazná komplikace. Závodníci drží směrem k danému dni sacharidové diety a celé by to měli rozházené. Mohlo by tak docházet k ještě větším nepříjemnostem," podotkl Husák.

Závodníci nakonec na trati strávili v extrému zhruba 75 minut. „Byl to opravdu extrém. U trati nám teploměr ukazoval mínus sedmnáct, ale pocitově bych řekl tak pětatřicet. Koukal jsem, že někteří servisáci měli omrzlinky. Podobně jsme letos měli jen jednou ve Finsku, kde bylo mínus šestadvacet, ale proti dnešku to bylo vlastně teplíčko," popisoval Husák.

„Někteří závodníci si stěžovali, chtěli jet celou padesátku. Já jsem zkrácení tak trochu zbaběle přijal, měl jsem obavu, aby se dala padesátka ve zdraví přežít. Nakonec to ale nebylo tak hrozné, zima mi nebyla. Co bylo opravdu nepříjemné, byl vítr," líčil Fellner v cíli, jímž projel jako 42.

„Adam mi po doběhu říkal, že v posledním kole už víceméně nevnímal svět. Bylo to opravdu těžké. Takový dobývání Severního pólu," doplnil Husák.

Reklama

Související témata: