Hlavní obsah

Jamajka má naději na prvního sjezdaře pod pěti kruhy, lyžovat začal na dovolené

Po slavných bobistech, skikrosaři a skeletonistovi by se mohla Jamajka dočkat na zimních olympijských hrách svého zástupce i ve sjezdovém lyžování. O start v Pekingu usiluje osmatřicetiletý Benjamin Alexander, který začal s lyžováním teprve před šesti lety.

Foto: archiv Zuzany Bahulové

Jamajské bobistky pózují v nových kombinézách, dočkají se svého olympijského následovníka na sjezdovce?

Článek

Rodák z Anglie, který se živil jako model, diskžokej a později jako finančník v Londýně, usiluje o to, aby se kvalifikoval na únorovou olympiádu v obřím slalomu. V těchto dnech se snažil získat potřebné body na závodech v Černé Hoře i v konkurenci podobně "exotických" lyžařů z Maroka, Ghany či Východního Timoru.

Lyžařskou vášeň zažehla v Alexanderovi dovolená v Kanadě. "Šel jsem lyžovat sám, bez instruktora. Vybral si zelenou sjezdovku (nejsnazší) a během jízdy jsem skončil asi sedmadvacetkrát na zemi. Jezdil jsem pak pořád dokola a na konci toho prvního dne jsem to zvládl asi se sedmi pády. Bral jsem to jako pokrok. Stala se z toho pro mě posedlost," řekl jamajský závodník agentuře AFP. Za poslední dva roky prý strávil na lyžích dohromady přes 450 dní.

Jako fanoušek vyrazil na minulou olympiádu do Pchjongčchangu, tehdy ještě ambice na vlastní účast pod pěti kruhy nepociťoval. K závodění ho postrčily rady bývalého amerického lyžaře Gordona Graye.

"Vzal mě stranou a říkal: Benji, řeknu ti, co vidím. Tvoje technika je naprosto otřesná, nikdy jsem nic horšího neviděl. Ale říkals, že jsi lyžoval jen 25 dní a měl jsi jen dvě lekce. Samozřejmě, že se to nenaučíš jen osmózou, ale nikdy nedokážu pochopit to, jak se mnou držíš krok. Jsi naprostý šílenec, nemáš strach. Když se nebojíte, máte napůl vyhráno. Pomohl mi pochopit, že když se tomu budu skutečně věnoval, můžu se tomu přiblížit. Od té doby je to pro mě mise téměř na plný úvazek," líčil v rozhovoru s BBC.

Ví, že nebude schopen nikdy čelit elitním závodníkům, ale chce inspirovat k lyžování další zástupce podobně malých zemí z teplých krajin. "Jde o to se zúčastnit a motivovat příští generace," prohlásil Alexander.

Reklama

Související témata: