Hlavní obsah

Jeden z nejlepších výkonů, jaké jsem v kariéře zažil, dmul se pýchou kouč Slováků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po suverénním výkonu proti Německu (4:0), který podpořil 21 úspěšnými zákroky brankář Rybár, si slovenští hokejisté zahrají pod pěti kruhy po dvanácti letech čtvrtfinále. V něm je čekají USA, nejlepší tým po základních skupinách.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Slovákům se proti Německu dařilo a po zásluze postupují do čtvrtfinále.

Článek

PEKING (od našeho zpravodaje) - „Od začátku jsme hráli skvěle, naše rychlost na Němce platila. Věděli jsme, že když prohrajeme, pojedeme domů. Ale když jsme přidali druhý a třetí gól, uklidnili jsme se," připomínal extřinecký obránce Martin Gernát trefy Cehlárika s brněnským Krištofem, které dělilo jen 104 vteřin.

„Byl to jeden z nejlepších výkonů, jaké jsem ve své trenérské kariéře zažil. Výborně jsme bruslili, fungovaly nám všechny lajny a svou rychlostí jsme Němce dostávali pod tlak," neskrýval nadšení 71letý kanadský kouč Craig Ramsey, který Slováky trénuje pátým rokem.

Foto: Profimedia.cz

Craig Ramsey na lavičce slovenského národního týmu.

Slováci tak vylepší 11. místo z posledních dvou ZOH v Pchjongčchangu a Soči a stále můžou zopakovat své dosud nejlepší umístění z Vancouveru 2010, kdy Gáborík a spol. byli čtvrtí.

„Čeká nás jeden z nejtěžších soupeřů na turnaji, vždyť v základní skupině neztratili ani bod. Přestože mají v týmu spoustu mladíků, hrají velice rychlý hokej. Bude to náročné," tuší Gernát proti Američanům náročnou bitvu.

„Když ale svůj výkon zopakujeme, budou to mít s námi Američané těžké," troufá si Ramsey.

Do čtvrtfinále si zajistili postup díky výhře 3:2 nad Lotyši i Dánové, kteří tak při premiérové účasti na olympiádě dosáhli historického úspěchu. Nejlepším umístěním Seveřanů na některé z velkých akcí jsou dvě osmá místa z MS 2010 a 2016, což v Pekingu minimálně vyrovnají.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Dánové se radují ze skalpu Lotyšska.

„Když jsem v reprezentaci před 20 lety začínal, na MS jsme zrovna postoupili z divize I do elitní kategorie, kterou od té doby hrajeme pravidelně. A teď jsme ve čtvrtfinále olympiády. Je to neskutečný úspěch," je až dojatý 37letý dánský centr Frans Nielsen.

O semifinále Seveřané zabojují proti Rusům, kterým ve skupině podlehli 0:2. „Nevím, jestli jsme před turnajem vůbec mohli doufat ve čtvrtfinále, ale teď v něm prostě jsme. A na rozdíl od Rusů v něm nemáme co ztratit," uvědomuje si Nielsen, který se loni po 15 letech a více než devíti stovkách zápasů v NHL vrátil do Evropy a po sezoně ukončí kariéru.

Reklama