Hlavní obsah

Johaugová je první olympijskou vítězkou v Pekingu, Hynčicová byla 26.

Norská favoritka Therese Johaugová ovládla na zimních hrách skiatlon a má první individuální olympijské zlato. České běžkyně na lyžích skončily ve druhé polovině třetí desítky. Petra Hynčicová v závodě na 2x7,5 kilometru obsadila 26. místo, Petra Nováková byla v Čang-ťia-kchou třicátá.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Norská radost! Therese Johaugová má zlato ve skiatlonu.

Článek

Třiatřicetiletá Johaugová má deset individuálních světových titulů, ale na ZOH získala nejcennější kov zatím jen se štafetou ve Vancouveru 2010. Předchozí olympijské hry v Pchjongčchangu musela vynechat kvůli dopingovému trestu.

V uplynulém olympijském cyklu vyhrála všechny skiatlony na mezinárodní scéně, do kterých nastoupila, včetně světových šampionátů 2019 a 2021. Dnes svou nadvládu potvrdila. Od začátku nasadila ostré tempo a v klasické části roztrhala pole. Při přezouvání se oddělila od tří posledních soupeřek, které se jí držely, a vypracovala si několikasekundový náskok.

Okamžitě ho začala navyšovat a postupně narostl na bezmála minutu. V závěru už měla prvenství jisté a nakonec zvítězila o půl minuty před vítězkou Tour de Ski Natalií Něprjajevovou z Ruska. Ta se v klasice neudržela ve vedoucí skupině, ale zhruba patnáctisekundovou ztrátu v bruslení smazala a zapojila se do boje pěti závodnic o stříbro. Vedla si v něm nejlépe.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Norka Therese Johaugová se raduje z triumfu ve skiatlonu.

Seveřanky včetně spolufavoritky Fridy Karlssonové ze Švédska se jí neudržely a do cílové rovinky těsně za ruskou běžkyní vjížděla Rakušanka Teresa Stadloberová. Devětadvacetiletá závodnice, která byla v roce 2013 zlatá ve skiatlonu na juniorském mistrovství světa v Liberci, se dočkala první velké seniorské medaile. Na mistrovství světa byla třikrát v elitní desítce, na ZOH bylo dosud jejím maximem sedmé místo ze skiatlonu v roce 2018.

Z českých reprezentantek si v úvodu vedla lépe Nováková, ale ani ona se nepokusila zachytit zběsilé tempo vedoucí skupiny. V klasické technice bojovala na pozici v závěru druhé desítky, ale tu neudržela a postupně se před ni dostala i Hynčicová. Obě pak usilovaly o umístění v nejlepší třicítce. Hynčicová na vítězku ztratila 4:27,1 minuty, Nováková byla o dvanáct sekund pomalejší.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Běh na lyžích:
Ženy - skiatlon (2x7,5 km):
1. Johaugová (Nor.) 44:13,7
2. Něprjajevová (Rus.) -30,2
3. Stadloberová (Rak.) -30,5
4. Niskanenová (Fin.) -36,1
5. Karlssonová (Švéd.) -42,5
6. Digginsová (USA) -50,5
7. Pärmäkoskiová (Fin.) -58,4
8. Rygalinová (Rus.) -1:17,2
9. Claudelová (Fr.) -1:17,8
10. Anderssonová (Švéd.) -1:27,6
...26. Hynčicová -4:27,1
30. Nováková (obě ČR) -4:39,0

Reklama

Související témata: