Hlavní obsah

Jsem na Ester moc pyšný, přiznal kouč a oči se mu leskly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobný muž v české bundě působil v cílovém prostoru nenápadně, ale každou chvíli k němu někdo přiběhl s gratulací či si s ním aspoň v duchu covidových pravidel ťukl pěstí. Americký kouč Justin Reiter vede Ester Ledeckou pět let a jeho rukopis už nesou dvě její olympijská zlata.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zlatá olympijská vítězka Ester Ledecká oslavuje první místo.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Oči se mu lehce leskly a na vině zjevně nebyly mráz a ostré sluníčko v Genting Snow Parku.

„Cítím velkou úlevu," přiznával. Ledecká byla v roli obhájkyně zlata a jasné favoritky, což jen stvrdila svým dominantním vystoupením v kvalifikaci.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Medailistky z paralelního olympijského slalomu. (Zleva) Stříbrná Daniela Ulbingová, zlatá Ester Ledecká a bronzová Gloria Kotniková.

„Byla to pod velkým tlakem. Klade ho sama na sebe, přicházel i z jiných stran, myslím, že to je úleva i pro ni. Ještě ji sice čekají lyže, ale už na ně vyrazí s něčím v kapse a může být na sebe pyšná," prohlásil Reiter.

Ostatně i on byl na svoji svěřenkyni hrdý. „Velmi," přikývl. Jeho radost umocňovaly výsledky mužské soutěže, v níž byl jeho další svěřenec Vic Wild bronzový.

Před triumfem v Pchjongčchangu byla Ledecká ještě pravidelnou účastnicí závodů snowboardového Světového poháru, v posledních dvou letech měly mírně navrch lyže. Přesto se nůžky mezi ní a zbytkem snowboardového světa ještě více rozevřely.

„Strávili jsme hodně času na soustředěních, ve vývojovém centru Red Bullu, zlepšovali kondici. Je kvalitnější snowboardistka díky tréninku, lepšímu vybavení a lepšímu tělu. Spolu s jejím uměním ji to posouvá dál. Není třeba závodit tisíckrát za rok, ale trénovat tisíckrát za rok. A to my děláme," popisoval kouč.

A že nemá Ledeckou k dispozici tak často, jak by asi chtěl? S tím je smířený. „Jsem Justinovi strašně vděčná za trpělivost. Pokaždé, když jdu na lyže, řekne mi, že to je dobré rozhodnutí, ať si to užiju a že se potkáme zase na snowboardu. Je strašný kliďas," cení si Ledecká.

Týmy soupeřek pak často dumají, v čem je její kouzlo. „Mě se trenéři na nic neptají, stejně bych nic neřekl. Ale nahrávají si každou její jízdu," směje se Reiter. I to je jim málo platné, žádná ze soupeřek nedokáže napodobit techniku Ledecké. „Její kouzlo je kombinací různých věcí, ale hlavní tajemství a ingredience je sama Ester," ví Reiter.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články