Hlavní obsah

USA - Finsko 4:1Kanaďanky rozdrtily Švýcarsko a ve finále si zahrají proti Američankám

Aktualizováno

Kanadské hokejistky zvítězily v semifinále olympijských her v Pekingu nad Švýcarskem 10:3 a v sedmém ženském turnaji pod pěti kruhy budou bojovat o pátý triumf. Ve finále je ve čtvrtek od 5:10 SEČ čeká obhájce zlata z Pchjongčchangu tým USA, který zdolal Finsko 4:1.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Americké hokejistky se radují z branky.

Článek
Fotogalerie

Kanada a Spojené státy americké si zopakují finálový souboj z minulých tří olympiád. Kanaďanky se budou snažit navázat na zlaté medaile z let 2002, 2006, 2010 a 2014. Při premiéře v roce 1998 v Naganu i před čtyřmi roky byly druhé. Američanky mají vedle dvou zlatých a tří stříbrných medailí na kontě i bronz z roku 2006 z Turína.

Švýcarky s Finkami se utkají o 3. místo ve středu od 12:30 SEČ. Švýcarsko se pokusí přidat do sbírky druhou olympijskou medaili po bronzu ze Soči 2014. Finky třetí místo obhajují a stejně skončily i v letech 1998 a 2010.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švýcarské hokejistky se utkají po prohře s Kanadou "jen" o bronz.

Proti Kanaďankám, které při dosavadních pěti výhrách na turnaji měly skóre 44:5, držely Švýcarky bezbrankový stav do času 7:16, ale potom inkasovaly během tří minut a 24 sekund hned pětkrát. Skóre otevřela Claire Thompsonová, v 9. minutě se prosadila Jamie Lee Rattrayová, za 36 sekund se trefila Blayre Turnbullová, za dalších 17 sekund i Renata Fastová. Gólovou smršť dokonala Erin Ambroseová už proti brankářce Saskii Maurerové, která vystřídala Andreu Brändliovou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švýcarky neměly proti Kanaďankám nárok.

Na konci první třetiny inkasovala také Ann-Renee Desbiensová, kterou překonala Lara Stalderová. O další snížení se postarala v 25. minutě Alina Müllerová, ale favoritky opět zvýšily náskok zásluhou Marie-Philip Poulinové a Emily Clarkové.

Na další branku Stalderové odpověděla také druhým gólem v utkání Poulinová a ve třetí třetině dovršily čtvrtý dvouciferný výsledek Kanady na turnaji Emma Maltaisová a Brianne Jennerová, která vládne s devíti trefami tabulce střelkyň. V základní skupině Kanaďanky porazily Švýcarky při vstupu do turnaje 12:1.

Finky držely s americkými favoritkami, které ve čtvrtfinále porazily českou reprezentaci 4:1, dlouho bezbrankový stav. V 9. minutě neproměnila Amanda Kesselové samostatný únik, na druhé straně neproměnila na konci první třetiny velkou šanci Michelle Karvinenová. Skóre otevřela v čase 23:39 v přesilové hry Cayla Barnesová a 67 sekund před koncem druhé třetiny zvýšila Hilary Knightová.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Americká hokejistka Jesse Compherová se pošťuchuje s Fikou Petrou Nieminenovou.

Necelý pět minut před koncem přidala pojistku pro výběr USA tečí střely Barnesové Hayley Scamurraová. Finkám se podařilo snížit 26 sekund před koncem při power play díky Susanně Tapaniové. Při pokračující hře bez gólmanky Seveřanek dovršila výsledek do prázdné branky Abby Roqueová.

ZOH v Pekingu - hokejový turnaj žen:
Semifinále:
Kanada - Švýcarsko 10:3
Branky: 28. a 34. Poulinová, 8. Thompsonová, 9. Rattrayová, 10. Turnbullová, 10. Fastová, 11. Ambroseová, 29. Clarková, 44. Maltaisová, 59. Jennerová - 19. a 30. Stalderová, 25. Müllerová.
USA - Finsko 4:1
Branky: 24. Barnesová, 39. Knightová, 56. Scamurraová, 60. Roqueová - 60. Tapaniová.
Zbývající program:
Středa 16. února - o 3. místo:
12:30 Finsko - Švýcarsko.
Čtvrtek 17. února - finále:
05:10 Kanada - USA.

Reklama