Hlavní obsah

Když se vše sešlo, bylo to boží! Puskarčíková o zlaté éře štafet i svém čekání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Do posledního možného závodu čekala jednatřicetiletá biatlonistka Eva Puskarčíková, jestli se i na své třetí olympiádě dočká startu. Nakonec na ni trenéři ukázali před štafetovým závodem, který rozběhla na 17. místě se dvěma dobíjeními.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Eva Puskarčíková na prvním úseku štafety na ZOH 2022.

Článek

Tak dlouhé čekání na závod jste asi nezažila.

Těch čtrnáct dnů čekání bylo strašně nekonečných a psychicky náročných. Byla jsem v permanentní připravenosti a čekala, jestli budu závodit... Trochu to samozřejmě bolelo i psychicky, když tady člověk je a nemůže závodit. Nakonec se mi to podařilo, i když se svým výkonem nejsem úplně spokojená.

Věřila jste, že se dočkáte? Přednost dostávala juniorka Tereza Voborníková.

Já doufala, že by to mohlo dopadnout, ale také jsem chápala rozhodnutí trenérů, a ač to bolelo, tak kdybych byla trenér, udělám to úplně stejně.

Jste ráda, že jste se s olympiádami rozloučila na trati?

Další čtyři roky určitě nedám a je milé, že jsem tu aspoň jednou mohla závodit, když už jsem sem jela takovou dálavu. Být tu tři týdny a nezávodit, to bych radši jela domů.

Na hrách je i váš přítel, italský biatlonista Thomas Bormolini. Potkávali jste se?

To bylo takové optimistické okénko, že ho tu mám. Prvních deset dnů po cestách jsme spolu mluvili jenom přes plexisklo a i teď, když už jsme protestovaní, pořád držíme distanc.

Věříte, že se konečně dočkáte i štafetového bronzu ze Soči po diskvalifikaci Rusek?

Já už to nesleduju. To je jak to čekání na závod: jo, ne. Až přijde poštou, dám ho na poličku a jednou budu ukazovat vnoučatům, jak tady babička získala medaili, ale fotku ze stupňů nemá.

Jste v kontaktu s tehdejšími parťačkami, s nimiž jste vyhrávaly závody.

S Jíťou Landovou na týdenní bázi, s Gabčou Soukalovou na měsíční. A Verču Vítkovou občas potkávám na střelnici v Jablonci. Byla to krásná éra. My s Jíťou byly takové průměrné závodnice, které se dokázaly trefit. Pak jsme tam měly ty dvě srnky, které dokázaly běžet i střílet. A když se to vše sešlo, bylo to boží.

Reklama

Související témata: