Hlavní obsah

Korejci po zahájení her kritizují Čínu kvůli ženě v kroji

Některé představitele Jižní Koreje popudilo, že se během zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Pekingu objevila na ploše mezi zástupci různých čínských etnických skupin žena oblečená do kroje připomínajícího tradiční korejský oděv hanbok. Podle nich šlo o další projev čínského přivlastňování si cizí kultury, uvedla agentura Reuters.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Olympijské kruhy během slavnostního zahájení XXIV. zimních olympijských her v Pekingu. Ilustrační foto

Článek

V nedávné minulosti se Jihokorejci zlobili kvůli tvrzením Číňanů, že některé prvky korejské kultury, jako je příloha z kvašeného zelí kimči nebo právě oděv hanbok, jsou čínského původu.

"Velmi litujeme toho, že se hanbok objevil mezi kostýmy čínských menšin na zahajovacím ceremoniálu zimních olympijských her v Pekingu," napsala dnes na svém facebookovém profilu poslankyně korejské vládnoucí strany I So-jong s odkazem na ženu oblečenou v bílém topu a růžových šatech, která na ploše stadionu spolu s dalšími nesla čínskou vlajku. "Není to poprvé, co Čína představila korejskou kulturu, jako by byla její vlastní," uvedla s tím, že to může zkomplikovat diplomatické rozhovory obou zemí.

"Neprahněte po (naší) kultuře. Postavte se kulturnímu přivlastňování," vyzval na facebooku kandidát vládnoucí Demokratické strany pro březnové prezidentské volby I Če-mjong.

Jihokorejská vláda žádné oficiální stanovisko nevydala, ale ministr kultury Hwang Hi dnes novinářům řekl, že označování lidí za menšiny znamená, že se země nestala suverénním státem, což by mohlo způsobit "nedorozumění" v bilaterálních vztazích.

Reklama

Související témata: