Hlavní obsah

Ledecké ségra a největší soupeřka je zpět! Berle zahodila po třech dnech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to jako „Mission impossible“, když si italská sjezdařská suverénka Sofia Goggiaová 23. ledna přivodila v Cortině d´Ampezzo při ošklivém pádu četná zranění nohy včetně poškození křížového vazu a holenní kosti.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italská závodnice Sofia Goggiaová v Pekingu

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Jenže italská obhájkyně zlata do Pekingu dorazila a v prvním tréninku skončila dvanáctá hned za trojnásobnou olympijskou vítězkou Ester Ledeckou. Obě mají stejného výrobce lyží, hovoří o sobě s úctou a v přátelském duchu a v italských médiích je dokonce označují za sestry, což česká šampionka přijala za své a mluví o Goggiaové jako o ségře.

Goggiaová v sezoně vyhrála všechny čtyři sjezdy, které dokončila. A v cílovém prostoru svahu v Jen-čchingu bylo z jejího výrazu i emotivních gest znát, jak je ráda, že opět může stát na lyžích, byť zatím jen při tréninku.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Italská lyžařka Sofia Goggiaová v akci

„Vůbec to nebylo jisté. Je úspěch, že jsem vůbec tady, z toho mám obrovskou radost," zářila Italka, která vloni smolně přišla o domácí mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo, když krátce před ním spadla při přesunu na lyžích v Garmisch-Partenkirchenu. Letos se smolný scénář neopakoval, i když super-G musela vynechat.

Ví, že není ve stoprocentní formě. Když dostala otázku, jak by svoji kondici ohodnotila na škále od jedné do deseti, vypálila číslo pět a půl.

„Pro můj styl je důležitá síla v nohou, ta teď zmizela. Ale pomalu se vrací, ještě mám tři dny," líčila devětadvacetiletá Italka pověstná svou agresivní jízdou. „Jasně, trochu bolesti tam ještě občas je, ale s tím se musím smířit," říkala odhodlaně před úterním závodem.

„S každým dnem o berlích ztratíte tak týden tréninku. Já berle odhodila tři dny po zranění, běžně se s nimi chodí deset dnů," popisovala. Jenže Goggiaová je vrcholový sportovec, což jí v bleskové rekonvalescenci pomohlo.

„Navíc jsem kolem sebe měla schopné lidi. A důležité bylo tomu věřit," vysvětlovala. „Pro mě jsou totiž olympijské hry vším. Místem, kde si můžete plnit své dětské sny," popsala svoji hlavní motivaci k návratu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.