Hlavní obsah

MOV tvrdí, že oblečení pro ZOH v Pekingu nepochází z nucených prací

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvedl, že oficiální oblečení pro zimní olympijské hry v Pekingu nepochází z nucených prací. Na tuto možnost upozornili minulý týden američtí zastupitelé.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Přípravy na start olympijských her v Pekingu vrcholí.

Článek

Komise amerického Kongresu pro Čínu (CECC) vyjádřila obavy, že firmy Anta Sports a HYX Group využívají bavlnu z autonomní oblasti Sin-ťiang, kde žije ujgurská menšina. "Bavlna vyrobená v tomto regionu je synonymem pro nucenou práci a systematické represe, k nimž tam dochází," uvedla CECC.

Americké úřady podezřívají Čínu z toho, že se vůči Ujgurům dopouští zločinů proti lidskosti či dokonce genocidy. Podle OSN je v autonomní oblasti Sin-ťiang minimálně milion příslušníků muslimské menšiny internován v táborech, kde probíhá politická agitace a nucené práce. Peking tvrdí, že se v táborech uskutečňuje dobrovolná rekvalifikace.

MOV ve středu oznámil, že nechal dodavatele oblečení pro organizátory, rozhodčí a dobrovolníky prověřit nezávislou třetí stranou. "Nebylo zjištěno, že by při výrobě docházelo k nucené či dětské práci," uvedl olympijský výbor. Zároveň HYX Group prohlásila, že bavlna v jejích výrobcích nepochází z Číny, a Anta Sports uvedla, že využila recyklované materiály bez přítomnosti bavlny.

Kvůli přesvědčení, že v Číně jsou porušována lidská práva, vyhlásily například USA, Austrálie, Kanada, Británie či Japonsko diplomatický bojkot únorových ZOH. Podle Číny, jež považuje tvrzení o porušování lidských práv v zemi za pomlouvačnou kampaň Západu, je bojkot zpronevěřením se olympijské myšlence.

Reklama

Související témata: