Hlavní obsah

Na vysněný supertrik nedošlo. Spadla jsem na úplné blbosti, mrzelo Pančochovou

Postupující dvanáctka nebyla daleko, snowboardistka Šárka Pančochová na hrách v Pekingu ale ani do třetice do bojů o medaile nezasáhne. Jednatřicetiletá závodnice skončila v pondělní kvalifikaci ve spektakulárním prostředí industriálního areálu Šou-kang čtrnáctá.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Šárka Pančochová v kvalifikaci Big Air.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - S ohledem na vývoj soutěže ani nakonec z rezervoáru nevytáhla trik backside 1080, který zatím v závodu neskočila.

Bohužel, ani třetí pokus o finále tady v Pekingu nevyšel. Jste hodně zklamaná?

Hodně mě mrzel slopestyle. Tady jsem spokojená. Je těžké dát všechno na jednu kartu a spoustě lidem se to nepovedlo. Třeba Jamie Andersonová, na minulé olympiádě druhá, a taky z kvalifikace nepostoupila. Někdy to holt vyjde, a někdy ne. Ale samotný závod v těch industriálních kulisách byl skvělý. Bylo krásné počasí a nahoře z věže je parádní výhled. Peking jak na dlani. (směje se)

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Pořadatelé připravují trať před startem závodu Big Air.

Jaký byl váš závodní plán? Hned při prvním skoku vám nevyšel dopad a musela jste improvizovat, že?

Bohužel ano. Při prvním skoku jsem měla v plánu backside 900, ale zbytečně jsem se vystresovala. Spadla jsem na blbosti, na které jsem už dávno nespadla, je to trik, který mám fakt naskákaný na sto procent. Takže došlo na improvizaci a šla jsem víc na jistotu s tím, že by mi to mohlo s těmi triky (backside 720 a frontside s chycením 720) vyjít.

Jak nepříjemné je takhle narychlo měnit plány?

Je lepší, když se podaří odjet první skok. Pak jste klidnější a můžete si vybrat, s čím pokračovat. Formát v Pekingu (tři skoky, počítají se dva nejlepší) je relativně nový, standardně se počítá lepší ze dvou skoků. Tady se muselo víc taktizovat.

Foto: Phil Noble, Reuters

Šárka Pančochová v akci při Big Air.

Chtěla jste zkusit skočit poprvé v závodu svůj vysněných trik s rotací 1080?

Chtěla, určitě. Ale protože jsem na prvním skoku spadla, tak jsem musela odjet další triky na jistotu. Což mi teď bohužel nevyšlo, jak jsem si představovala. Jsem ale hrozně ráda, že se mi povedlo odjet dva skoky a že jsem tam třikrát nespadla. To je vždycky úspěch.

Dá se vůbec ušetřit energie, kdybyste chtěla jít do nejtěžšího triku až při posledním skoku?

Skákání tady zas tolik extra není. Nějakých sedm skoků v tréninku, tři v závodě. Není to taková hrůza. Člověk dokáže naakumulovat energii. Je to trošku show, a tak se do poslední chvíle snažíme ukázat to nejlepší, co umíme.

Z těsné blízkosti vám fandila skupinka českých hokejistek. Registrovala jste jejich podporu?

Koukala jsem na ně, zdravila jsem. Fandily parádně, jsem moc ráda, že se přišly podívat.

Startovala jste na čtvrtých olympijských hrách v řadě. Máte jasno směrem k těm příštím v Cortině d'Ampezzo?

Abych řekla pravdu, tak vůbec nevím. Nevím, co bude za rok natož za čtyři. Snowboarding mě ale baví pořad, neplánuju končit. Budu furt jezdit a uvidím, jak mě to bude bavit. Třeba budu jezdit víc freeridové závody, na příští rok určitě plánuju mistrovství světa. Takže konec ještě ne.

Reklama

Související témata: