Hlavní obsah

Tohle jsem jim opravdu nezáviděl, litoval biatlonisty medailista ze Soči. A chválil Davidovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhací závody biatlonistů a biatlonistek na olympiádě v Pekingu provázely mimořádně obtížné povětrnostní podmínky. Sněžení a silný vítr nadělaly závodníkům velké potíže, s nimiž si čeští zástupci moc nevěděli rady. Nejlépe ze všech nakonec dopadla osmadvacátá Markéta Davidová, která si oproti sprintu polepšila o třináct míst. „Tohle jsem jim ale opravdu nezáviděl,“ hodnotil pro Sport.cz podmínky závodu v pořadu Ledový Peking bývalý reprezentant Jaroslav Soukup.

Jaroslav SoukupVideo: Sport.cz

 
Článek

„Ta trať tady není jednoduchá. A když se k tomu přidá nadmořská výška a takové počasí, je to za trest," zoufala si po dojezdu do cíle Davidová.

A dvojnásobný medailista ze Soči Soukup dobře věděl, o čem mluví. „Tohle jsem jim opravdu nezáviděl, to počasí. Zima a chumelení ... Sněžení všechno na trati zpomaluje a foukání zase znepříjemňuje střelbu, což jste sami viděli. Pak to celé úplně nedopadne," povzdechl si.

A sám přiznal, že během své kariéry zažil celou řadu závodů, které byly spíše za trest, než že by si je užíval.

„Tohle počasí je problém na trati i na střelnici. Na trati to hodně ztěžkne, není tam takový skluz. Jak jsem koukal na časy, které se jezdily, tak to tak bylo. Na střelnici jste viděli, že občas fouklo pořádně, pak se to zase uklidnilo. Člověk pak pořád musí buď přenášet nebo cvakat," popisoval patálie, s nimiž se musí závodníci vypořádávat.

Ale trable neřešili jen sami biatlonisté, pořádně horké chvilky určitě prožívali také servismani. „Jak to říct slušně. Je to sakra náročné. Mají hodně co dělat," uznal Soukup, který má kromě stříbra a bronzu z her v Soči ve sbírce také dva bronzy z MS.

Davidová sice zaznamenala posun oproti sprintu o třináct míst, ale o lepší umístění ji připravily čtyři chyby na střelnici.

„Byl to od ní i tak dobrý výkon, pořád je to velice kvalitní. Samozřejmě, když se člověk potřebuje dostat o kus dopředu, musí mít samé nuly, ale to bohužel nevyšlo," poznamenal s tím, že česká reprezentantka může pomýšlet na lepší umístění v závodě s hromadným startem.

„Po tom posunu ve stíhačce určitě cítí, že možnost ke zlepšení tam je a postupně lépe chápe i tu střelnici a podmínky tam," hodnotil Soukup.

Stíhačku žen ovládla Marte Olsbuová Röiselandová před Elvirou Öbergovovou a další Norkou Tiril Eckhoffovou. Stejně jako Davidová musela na čtyři trestná kola i Lucie Charvátová, která klesla na 34. místo, o příčku za ní dojela  Jessica Jislová. Tereza Voborníková byla dostižena o kolo a závod nedokončila.

Reklama

Související témata: