Hlavní obsah

Neurazí, nenadchne, hodnotila česká finišmanka. Dojížděla málem s brekem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S osmičkou vyrazily na trať, osmé dorazily do cíle. „Výsledek, jaký nenadchne, ani neurazí,“ výstižně zhodnotila vystoupení kvarteta českých biatlonistek finišmanka Lucie Charvátová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lucie Charvátová v cíli štafetové závodu na ZOH v Pekingu.

Článek

Neopakoval se propadák mužského týmu. Pomalejší Eva Puskarčíková při svém debutu na hrách v Pekingu předala až jako 17., ale v kontaktu s ostatními štafetami. K parádní stíhací jízdě pak zavelela Markéta Davidová, která byla na svém úseku čtvrtá nejrychlejší a vytáhla Češky o dvanáct pozic vzhůru!

„Jsem spokojená. Mrzí mě jedno dobíjení vestoje. Ale myslím, že by málokdo řekl, že se mu tady jelo fakt dobře," popisovala Davidová. „Rozvrhla jsem si síly, tady musíte jet opatrně, abyste neskončili s nohama nahoře," uvědomovala si.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lucie Charvátová v cíli štafetového závodu.

Při stíhačce potkal kolaps za cílem Norku Ingrid Tandrevoldovou, ve štafetě přímo z tratě odváželi záchranáři Švýcarku Irene Cadurischovou, ale měla by být v pořádku. Po předávkách zůstávaly biatlonistky dlouho na promrzlé zemi, než se zvedly.

„Sice je asi minus třináct, ale pocitová teplota je mnohem nižší, vyčerpává to. Už je toho fakt dost," vydychovala Davidová, která měla oblepený obličej, dvoje rukavice, dvě trička pod dresem. „Člověk je jak medvěd, ale nic jiného se nedá dělat," pousmála se česká jednička, kterou čeká ještě v sobotu závod s hromadným startem stejně jako Charvátovou.

Ta si na jinak povedeném závěrečném úseku, do kterého ji vyslala Jessica Jislová na sedmém místě, vyčítala dva momenty. Střelbu vestoje, kdy netrefila jen jeden terč, za to hned čtyřikrát, a musela na trestné kolo.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Česká biatlonistka Jesikka Jislová během střelby vleže na třetím úseku olympijské štafety.

„Druhé dobíjení musel být kalibr, už jsem slyšela zvuk, že spadl, a skoro dávala bouchačku na záda. A u posledního už jsem cítila, že střílí vedle Ukrajinka, neskutečně jsme znervózněla a spěchala na trestné kolo," popisovala.

S Olenou Bilosjukovou (za svobodna Pidrušnou) svedla dramatický souboj do posledních metrů. „Toho jsem se nechtěla dočkat, je velmi obávaná ve finiši. A když jsem to zvojtila na poslední položce, chtěla jsem ji urvat na trase, zvlášť když tu musela být v karanténě," líčila Charvátová.

Jenže v cílové rovince se před ni Ukrajinka dostala. „Vychutnala si mě a já dojížděla skoro s brekem, i když jsem se snažila do posledních sil," přiznávala.

Reklama

Související témata: