Hlavní obsah

Norská výprava si na ZOH stěžuje na únik koronavirových informací

Norská výprava si na olympijských hrách v Pekingu stěžuje na úniky informací týkající se případů koronaviru. O tom, že dva biatlonisté jsou blízkými kontakty nakaženého člověka, se dozvěděl dříve manažer hotelu než šéf týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norská biatlonistka Tiril Eckhoffová v akci

Článek

"Manažer hotelu je slušný chlap, ale neměl by mít informaci dřív než my, to nedává smysl," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci vedoucí norské výpravy Tore Övrebö. Informace se týkala toho, že biatlonisté Johannes Thingnes Bö a Ingrid Landmark Tandrevoldová seděli v letadle směřujícím do Pekingu poblíž člověka, jenž byl následně pozitivně testován na koronavirus.

"Dostali jsme tu zprávu o něco později, než jsme měli, což znamená, že jsme neměli úplný přehled o situaci, než jsme mohli začít s opatřeními," uvedl Övrebö. "Nemůžeme podniknout žádné kroky na základě spekulací, to pouze vytváří nejistotu. Není to profesionální a nemůžeme dělat správně svou práci. Chceme odpovědi co nejdříve, abychom mohli zakročit. A tohle bylo příliš pozdě," zlobil se bývalý veslař.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský biatlonista Johannes Bö během stíhacího závodu v rámci SP v Novém Městě na Moravě.

Norská výprava zaznamenala před ZOH větší počet koronavirových případů mezi členy týmu klasických lyžařů, kde patří země mezi velké favority. Biatlonisté Bö a Tandervoldová smějí se statusem blízkých kontaktů trénovat, jinak ale musejí včetně jídla zůstávat na pokojích.

Reklama

Související témata: