Hlavní obsah

Olympijský maraton běžců na lyžích byl kvůli větru a mrazu zkrácen na 30 km, Novák nenastoupí

Aktualizováno

Kvůli větru a mrazu se závěrečný olympijský maraton běžců na lyžích volnou technikou pojede na 30 km místo tradičních 50 km. Organizátoři to oznámili necelou hodinu před původním startem, jenž byl navíc o hodinu posunut na 8:00 SEČ. Na startu budou z Čechů Petr Knop a Adam Fellner, naopak Michal Novák do závodu nenastoupí.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Michal Novák na trati. (ilustrační foto)

Článek

V olympijských dějištích vládne v předposlední den her nepříznivé počasí. Kvůli silnému větru musel být odložen na neděli týmový závod ve sjezdovém lyžování, poryvy větru a až dvacetistupňový mráz ovlivnily také závod akrobatických lyžařů v U-rampě.

O Novákově neúčasti se rozhodlo po dopoledním rozježdění. "Usoudili jsme, že není ve stavu v těchto podmínkách absolvovat takto těžký závod. Je to kumulovaná únava po absolvování celého programu olympiády. V tomto prostředí a za těchto podmínek se nám nepodařilo dostatečně zregenerovat. Jako trenér jsem udělal rozhodnutí, které by mělo především ochránit zdraví sportovce," vysvětlil trenér mužů Vasil Husák.

Lyžaři nepojedou maraton v plné délce poprvé v olympijské historii. Padesátikilometrový závod je v programu nepřetržitě od prvních zimních her v Chamonix 1924. Třicet kilometrů je nejdelší vzdálenost pro ženy, které mají své finále naplánováno na neděli.

Reklama

Související témata: