Hlavní obsah

Olympionici převezmou kolekci kvůli koronaviru jen "z okénka"

Tradiční zkoušení olympijské kolekce při jejím přebírání už sportovci před cestou do Pekingu nezažijí. V pražské Chuchli výbavu jen převezmou venku připravenou v tašce. Opatření Českého olympijského výboru (ČOV) je reakcí na rychle se šířící variantu koronaviru omikron. Olympijský výbor konzultoval postup s hygieniky a dalšími odborníky.

Bude jim to slušet? Takhle budou oblečení čeští sportovci na zimní olympiádě v PekinguVideo: Sport.cz

 
Článek

"Je škoda, že jim nemůžeme plně dopřát předolympijskou atmosféru, ke které přebírání kolekce patří, ale náš cíl je jasný, ochránit sportovce a minimalizovat nebezpečí nákazy. Vedle toho je ale nutné, aby se všichni členové výpravy vyhýbali jakýmkoliv rizikovým kontaktům a dbali na sebeizolaci. Nejdůležitější je, aby se olympionici i členové doprovodu dostali v pořádku do dějiště her," uvedl šéf českého týmu Martin Doktor v tiskové zprávě.

Vyzkoušet si kolekci při přebírání stihla v Chuchli například slalomářka Martina Dubovská, která vybavení fasovala jako první, skokan na lyžích Roman Koudelka nebo krasobruslaři. Ostatní si věci vyzvednou obrazně "z okénka" už zabalené a vyzkouší až doma.

Největší část české olympijské výpravy odcestuje do dějiště her ve čtvrtek 27. ledna z ruzyňského Letiště Václava Havla charterovým letem. Olympijský výbor připravuje ve spolupráci s odborníky na epidemiologii, testování a další oblasti a Hygienickou stanicí hlavního města Prahy sadu opatření, která mají zajistit minimalizaci rizika přenosu viru.

Reklama

Související témata: