Hlavní obsah

Panika nenastala! Musíme jít se vztyčenou hlavou dál, velí Kovář a zapomíná na kamarádství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj proti Švýcarsku pro něj bude specifický. Vždyť v tamní lize působí hokejový útočník Jan Kovář už třetí sezonou, stát proti němu navíc bude hned pětice klubových spoluhráčů z Zugu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Jan Kovář v zápase proti Dánsku

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Český tým změří po úvodní porážce s Dánskem (1:2) síly se Švýcarskem v pátek od 9:40.

Popichovali jste se navzájem?

Potkal jsem je, ale nehecovali jsme se. Jsme spoluhráči v týmu, ale ne na olympiádě. Jasně, mám je rád, ale tady je beru jako soupeře. Jinak to ani nejde.

Švýcary dobře znáte, jaký proti nim očekáváte zápas?

Už nejezdí na velké turnaje jako outsider, hrají dlouho pohromadě a jsou zvyklí na sebe i systém hry. Viděl jsem kousek jejich zápasu s Rusy a nemyslím si, že byli horší, přestože prohráli. Jsou kompaktní. My se ale chceme soustředit hlavně na sebe.

Nemůže se nezdar s Dánskem podepsat na sebevědomí mužstva?

Panika určitě nenastala. Máme natolik zkušené mužstvo, že si uvědomujeme, co našemu výkonu chybí. Musíme jít se vztyčenou hlavou dál. Ale teď už každopádně musíme vyhrát.

Co zejména musíte zlepšit oproti úvodnímu vystoupení?

Bude to o důrazu, o vyhrávání osobních soubojů. Hlavně musíme víc chodit do brány. Tam leží klíč, abychom dávali góly. Ale těch věcí, kterých musíme oproti Dánsku zlepšit, je opravdu hodně.

A ideálně si pomoct přesilovkami, že?

Něco jsme si k nim řekli. Na malém hřišti není moc času na výměnu místa a bruslení si s pukem. Soupeř je hned u vás, takže je třeba puk co nejrychleji posouvat dál z hokejky na hokejku.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Radost českých hokejistů, Roman Červenka snížil na 1:2.

Opravdu jsou přesilovky na úzkém kluzišti tolik odlišné?

Jsou jiné. Musíme si zvyknout, kdo v jaké pozici stojí. A když se dostaneme pod tlak, musíme si umět pomoct, abychom se z něj dostali. Spíš je to o hlavách, o přemýšlení.

Reklama

Související témata: