Hlavní obsah

PEKINGSKÝ DENÍK: Číňané boří předsudky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s časem, soupeři – a koronavirem. Stejně jako letní olympijské hry v Tokiu, probíhají i zimní hry v Pekingu za přísných proticovidových opatření, které často všem účastníkům komplikují život. Čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Číny reportéři Michal Osoba a Jan Škvor, kteří své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Pekingského deníku.

Foto: Sport.cz

Pekingský deník

Článek

Domluva bude složitá až nemožná. Co bude napsané, přes to nepojede vlak. Předsudků či obav jsem měl i podle dřívějších zkušeností z Číny dost, ale zatím se ukazuje, že byly liché.

S běžnými Číňany se nepotkáme, ani nemůžeme. Hry fungují v uzavřené bublině, kde smějí být jen akreditovaní a každodenně testovaní účastníci. Zato na každém kroku potkáváme dobrovolníky. Obětavé mladé lidí, kteří za ubytování a jídlo zajišťují každodenní provoz. Často v extrémních mrazech stojí venku na autobusových zastávkách a ze samotných soutěží nic nemají.

Většinou na hrách bývají z celého světa, ale Čína je stále prakticky uzavřená, takže v Pekingu jsou jen domácí. Ne, že by všichni uměli anglicky, ale každý aspoň zná někoho, koho zavolá a anglicky mluví. Což třeba vloni v létě v Tokiu nefungovalo.

Největším překvapením je pro mě pružnost Číňanů. Čekal jsem přísnou disciplínu bez možnosti kompromisu, ale v mnoha ohledech dokáží vyjít vstříc. Například, když je kvůli covidu omezený počet míst pro média v novinářské mixzóně. Česko je většinou řazeno mezi malé země s jedním či dvěma místy. Ale když je v některé disciplíně šance na český úspěch, vždy se snaží vyjít vstříc a pustit do mixzóny všechna česká média. Taková schopnost improvizace rozhodně není na všech hrách samozřejmostí.

Reklama

Související témata: