Hlavní obsah

PEKINGSKÝ DENÍK: Nové olympijské motto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s časem, soupeři - a koronavirem. Stejně jako letní olympijské hry v Tokiu, probíhají i zimní hry v Pekingu za přísných proticovidových opatření, které často všem účastníkům komplikují život. Čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Číny reportéři Michal Osoba a Jan Škvor, kteří své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Pekingského deníku.

Foto: Sport.cz

Pekingský deník

Článek

„Rychleji, výše, silněji - společně", zní rozšířená podoba olympijského motta, které před půl rokem během posledních letních her v Tokiu schválil MOV. Pořadatelé a dobrovolnický personál v Pekingu testující všechny účastníky ZOH na covid se však řídí jiným heslem: „Hlouběji, důkladně, nemilosrdně - bez výjimek".

Na té židli na letišti v Pekingu jsem se kroutil jak had. Z Česka jsem byl zvyklý po šťourání štětičkou v nose klidně 10 minut kýchat, takže jsem mínil, že mě čínské testování nepřekvapí.

Omyl... „To bylo docela drsné, co? Myslela jsem, že mi druhý konec vyjede snad uchem, jak byl hluboko v nose," kroutila hlavou švýcarská kolegyně, evidentně stejně vyvedená z míry.

Zatímco po příletu jsme na letišti všichni museli podstoupit výtěry z nosu i úst, v dalších dnech stačí ráno na hotelu už jen otevřít pusu. I když „jen"... Při hloubkové sondě se dávivý reflex vytrvale hlásí o slovo...

Když vše ustojíte, máte vyhráno jen na chvíli. Celý den totiž trnete, jestli vám do večera nepřijde zpráva o pozitivním nálezu. A když nepřijde, je důvod jen pro malé juchání. Den se totiž chýlí ke konci a ten další znovu začne oním: „Otevřete ústa, prosím".

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval osm hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014, 2018 a 2022.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.