Hlavní obsah

PEKINGSKÝ DENÍK: Krotitelé duchů v akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s časem, soupeři - a koronavirem. Stejně jako letní olympijské hry v Tokiu, probíhají i zimní hry v Pekingu za přísných proticovidových opatření, které často všem účastníkům komplikují život. Čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Číny reportéři Michal Osoba a Jan Škvor, kteří své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Pekingského deníku.

Foto: Sport.cz

Pekingský deník

Článek

„V kinech v současné době boduje další díl někdejšího filmového hitu Krotitelé duchů a kdo by v těchto dnech navštívil Peking, mohl by si pomyslet, že tu natáčí už další pokračování. Dobrovolníci v neprodyšných bílých oblecích, na tvářích, z nichž jsou vidět jen oči, mají přes respirátory ještě plastové štíty a někteří nosí na zádech barely s dezinfekcí. Jen jejich úkolem pochopitelně není krocení nadpřirozených bytostí, ale všudypřítomného koronaviru.

Ochranné obleky nepřekvapí na testovacích místech, jejichž návštěva je pro sportovce i novináře každodenním rituálem při odchodu z hotelu. Trochu absurdně už působí u pořadatelů a dobrovolníků, kteří s návštěvníky her prakticky nepřijdou do styku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pracovníci v ochranných oblecích na letišti v Pekingu.

Například při čtyřhodinové cestě z letiště do horské oblasti Čang-ťia-Kchou autobus povinně stavěl na dvou místech u dálnice obehnaných zdí, kde byly postaveny provizorní toalety. Po odjezdu autobusu obcházel v mrazivé teplotě hluboko pod nulou jeden z „krotitelů duchu" parkoviště a dezinfekcí poctivě vystříkával chodník i venkovní schody.

Na každém kroku je zkrátka znát, jak Číňané berou vážně svou snahu, aby se v zemi, odkud vzešel, koronavirus nerozšířil od zahraničních návštěvníků. Tak snad budou podobně úspěšní jako doktoři z katedry parapsychologie v duchařské komediální klasice."

Michal Osoba

Jako sportovní redaktor deníku Právo a webu Sport.cz působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, kanoistiku, florbal, judo, plážový volejbal i americký fotbal. Jako reportér působil na olympijských hrách v Pekingu 2008, Vancouveru 2010, Londýně 2012, Soči 2014, Rio de Janeiru 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2021 a Pekingu 2022. Je rovněž spoluautorem knih „120 let české atletiky“ a „Nemůžeš? Přidej! Český olympijský výbor 120 let“.

Reklama

Související témata: