Hlavní obsah

Podle šéfa MOV se většina zemí k diplomatickému bojkotu her v Číně nepřipojí

K diplomatickému bojkotu únorových her v Číně se podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha rozhodla jen hrstka zemí. V rozhovoru pro ZDF uvedl, že většina představitelů Peking navštíví.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Článek

Kvůli porušování lidských práv v Číně mají v úmyslu olympiádu bojkotovat zástupci USA, Británie, Austrálie nebo Kanady. Bach je však přesvědčený, že vlády ostatních zemí k podobnému kroku nesáhnou.

"Sedmdesát, nebo dokonce přes osmdesát zemí prohlášení o bojkotu nevydalo. A to není zrovna málo, když vezmete v potaz, že na hrách bude zastoupeno 90 národních olympijských výborů," prohlásil Bach.

Sedmašedesátiletý německý funkcionář také odmítl, že by MOV měl nést zodpovědnost za dodržování lidských práv v Číně. "Nemůžete MOV kritizovat za něco, co nedokázaly dvě generace politiků," uvedl.

"My jsme zodpovědní za olympijské hry. Představy, že hry můžou změnit politický systém v zemi, jsou přehnané. Co se stalo mezi těmi roky, jsme nemohli ovlivnit," reagoval Bach na kritiku, že MOV přidělil Číně olympiádu znovu po letních hrách 2008 rovněž v Pekingu.

Reklama

Související témata: