Hlavní obsah

Přišel o peníze, skončil na úřadu práce. Oběť se vyplatila, těší českého olympionika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ester Ledecká není jedinou obojživelnicí v české olympijské výpravě. Kombinaci dvou sportů, byť o trochu obvyklejší, zvládá na vrcholné úrovni i Dominik Záleský. V létě elitní sprinter, přes zimu brzdař českého bobu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bobisté Dominik Záleský (vlevo) a Dominik Dvořák před odletem na ZOH 2022 do Pekingu

Článek

Znělo to na první poslech trochu překvapivě. Vloni ve Zlíně zaběhl svoji životní stovku za 10,16 s, žádný Čech v historii neběžel rychleji. „Teď se ale budu věnovat bobům," vyhlásil 26letý Záleský.

Nešlo ale o žádné náhlé vzplanutí, atlet z Ústí nad Orlicí už měl s boby zkušenosti z minulosti a když nevyšla snaha nominovat se na letní olympiádu v Tokiu se štafetou, upřel svoji pozornost k zimním hrám.

A nebyl to úplně hladký přechod...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Spinter Dominik Záleský.

Zatímco jeho kouč Jan Veleba, s nímž a Zdeňkem Stromšíkem se Záleský dělí o český rekord na stovce, jeho plány akceptoval a popřál mu hodně štěstí, funkcionáři tolik nadšení nebyli. „Vyhodili mě ze střediska a pak na přípravu mi zkrátili peníze, co jsem si zasloužil," mrzí Záleského.

Přišel o plat, a tak mu nezbylo než se v říjnu přihlásit na úřad práce. „Obětoval jsem tomu dost," přiznává. Ale vyplatilo se. Od Nového roku získal úvazek jako bobista, a především si vybojoval start v Pekingu.

Foto: olympijskytym.cz

Tradice zůstala dodržena. Čeští bobisté Dominik Záleský, Dominik Dvořák, Jan Šindelář a Jakub Nosek s čerstvým olympijským tetováním.

Na poměry statných bobistů je Záleský stále spíše drobečkem, i když od konce své atletické sezony přibral pět kilogramů. „Vážíme se v kombinéze a helmě, to mám 86 kilogramů," těší ho nabraná svalová hmota. „I při atletice jsme s Velim měli často posilovnu, teď je o něco těžší, určitě se věnujeme víc dřepům," porovnává silovou přípravu.

Místo atletických soustředění třeba na Kanárských ostrovech teď objíždí zimní střediska, v Číně poznává i dvacetistupňové mrazy. „Já měl vždycky radši zimu než teplo, i když tohle je extrém. Ale tady je moderní areál, jsme v teple, že šatny jdeme oblečení a v kombinézách strávíme tak dvě minuty. Jen když se v bobu držím železných madel, mám zmrzlé ruce," líčí.

V Pekingu strávil tři týdny, než o víkendu konečně vypuknou soutěže čtyřbobů. A po návratu domů se z něj rychle stane opět atlet, v plánu má ostravské halové mistrovství republiky první březnový víkend a nepojede se jen zúčastnit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bobisté Dominik Záleský (zleva), Jakub Nosek, Jan Šindelář a Dominik Dvořák před odletem na ZOH 2022 do Pekingu.

„Chci se nominovat na halové mistrovství světa," věří, že šedesátku zvládne pod 6,63 s. „Podle tréninků jsem na třicítce zrychlil, v tom je bobová příprava možná lepší než atletická. Ladil jsem na olympiádu, tak by forma mohla ještě pár týdnů vydržet," přeje si.

Na letní mistrovství Evropy v Mnichově už má nominaci jistou a věří, že na další olympiádu nebude muset čekat čtyři roky. „Mám pořád sen se dostat do Paříže," doufá, že se zařadí mezi nemnoho českých sportovců, kteří startovali pod pěti kruhy v létě i zimě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.