Hlavní obsah

Rakouský lyžař Strolz kombinačním triumfem napodobil otce, Zabystřan vypadl

Olympijským vítězem v alpské kombinaci se stal rakouský lyžař Johannes Strolz, jenž zopakoval úspěch svého otce Huberta z Calgary 1988. Český reprezentant Jan Zabystřan rozjel závod nadějně devátým časem ve sjezdu, ale slalom po chybě hned v horní části nedokončil.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Olympijským vítězem v alpské kombinaci se stal rakouský lyžař Johannes Strolz

Článek

Devětadvacetiletý Strolz porazil díky nejrychlejší slalomové jízdě v součtu o 59 setin sekundy Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, jenž zase zajel nejlepší čas ve sjezdu. Bronz získal s odstupem 68 setin na vítěze Kanaďan James Crawford.

"Tohle pro mě znamená naprosto všechno. Když na to pomyslím, na všechny ty tátovy fotografie a medaile, je pro mě těžké se nerozplakat," uvedl nečekaný vítěz. Strolzovi se stali první dvojicí otec-syn, která na zimní olympiádě vyhrála stejnou individuální disciplínu.

Zabystřan ve sjezdu na Kildeho ztratil 1,42 sekundy a toužil minimálně vyrovnat deváté místo v kombinaci z loňského mistrovství světa v Cortině. Ve slalomu ale vypadl v relativně jednodušší pasáži zhruba deset sekund po startu a kombinovaný závod nedokončil stejně jako před čtyřmi lety v Pchjongčchangu, kde byl šestnáctý Ondřej Berndt.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Jan Zabysřan během sjezdu na olympijských hrách.

"Jel jsem tak, abych měl medaili, protože po sjezdu to bylo rozjeté skvěle. Slalom byl postavený mně skoro na míru, ale ocitl jsem se během setiny na zemi. Je to moje častá chyba. Snažil jsem se prostě jet na plný plyn, ale nevyšlo to. Chyba mě strašně mrzí, ale už s tím nic neudělám," řekl Zabystřan novinářům. "Chtěl jsem předvést co nejlepší jízdu, ale moc jsem ji nepředvedl. Omlouvám se divákům, kteří ráno vstávali," řekl.

Nepříliš známý Strolz si dojel pro životní úspěch rok poté, co byl vyřazen z rakouské reprezentace. V olympijské sezoně se musel připravovat sám a nominaci do Pekingu mu zajistilo až senzační vítězství před měsícem ve slalomu v Adelbodenu, jež pro něj znamenalo i první stupně vítězů ve Světovém poháru. Pro start v kombinaci se navíc kvalifikoval až úplně na poslední chvíli 13. ledna díky zisku FIS bodů pro sjezd v Evropském poháru v Tarvisiu.

"Musím poděkovat celé své rodině. Vždycky ve mě věřili a teď se sen splnil," uvedl Strolz, jenž si po vyřazení z týmu musel i sám připravovat lyže. "Ještě v loni v létě jsem nebyl v týmu a dostal jsem se zpět. Konečně se všechny oběti a tvrdá práce vyplatily. Myslím, že jsem dobrým příkladem toho, že se nikdy nemáte vzdávat. Musíte v sebe věřit a využít svou šanci," dodal.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Jan Zabystřan během sjezdu na ZOH v Pekingu.

Rychlostní specialista Kilde získal druhou medaili v Pekingu po bronzu v superobřím slalomu. Další sjezdař Crawford si bronzem vynahradil zklamání ze sjezdu, kde mu cenný kov unikl o sedm setin.

Navzdory slušnému pátému místu ve sjezdu neuspěl loňský mistr světa v kombinaci Marco Schwarz z Rakouska, jenž si ve svém silnějším slalomu pozici nevylepšil. Šestinásobný vítěz hodnocení kombinace v SP Alexis Pinturault z Francie byl ve sjezdu až jedenáctý a slalom nedokončil.

Strolz může být posledním vítězem kombinace na velké akci. Vzhledem k větší specializaci lyžařů už není tato kdysi prestižní disciplína součástí Světového poháru a hrozí jí vyřazení z programu MS i ZOH. Na start se postavilo 27 lyžařů a celý závod jich dokončilo sedmnáct, přičemž poslední závodníci nabrali ztrátu v desítkách sekund.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.