Hlavní obsah

Smolař her! Jasně vedl, ale udělal osudnou chybu. Bloudil i Čech

Ukrutná zima nebyla jediným soupeřem sdruženářů při závodě na velkém můstku, nečekaný problém způsobila orientace u průjezdu cílem.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jarl Magnus Riiber se po špatném odbočení vrací zpět na trať.

Článek

PEKING (od našeho zpravodaje) - Smolařem her se stal Nor Jarl Magnus Riiber. Poté, co se konečně v dějišti her dostal po desetidenní izolaci z covidu a mohl nastoupit aspoň do druhého individuálního závodu, po skoku měl čtyřnásobný mistr světa nakročeno k vítězství.

Náskok přes tři čtvrtě minuty ale ztratil, když při nájezdu do druhého kola z prvního místa omylem zabočil do cíle a musel se několik desítek metrů vracet. Náskok byl fuč a vyčerpaný nešťastník Riiber se propadl až na osmé místo.

„Tou chybou jsem ztratil půl minuty, ale úplně si nemyslím, že mě stála zlato. Možná bych bez ní bojoval o bronz, ale počítá se vítězství a na to bych s tak krátkou přípravou neměl," uznal Riiber, že po nuceném pobytu na pokoji od sebe nečekal zázraky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zklamaný norský reprezentant Jarl Magnus Riiber v cíli.

V závěru ho nechtěně napodobila i česká jednička Tomáš Portyk. Ten pro změnu místo cíle zamířil na další okruh, ale omyl si včas uvědomil a neměl pro něj takové následky jako pro Riibera, když skončil 27.

„Moje chyba. Byla mi hrozná zima, už jsem se viděl v cíli, že to mám za sebou a najednou jsem se otočil, že jedu špatně. Tohle se mi ještě nestalo, přijde mi to směšné, ale fakt už jsem byl hodně vyčerpaný," přiznával.

Ve velkém mrazu hřál životní výsledek v podobě 18. místa Jana Vytrvala. Třiadvacetiletý sdruženář má na svém kontě bronz z juniorského mistrovství světa, ale mezi dospělými nikdy tak vysoko nebyl. „Povedlo se mi to už na můstku a věděl jsem, že se ze 23. pozice můžu posunout," líčil poté, co byl ve finiši nejrychlejší z pětičlenné skupinky.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Jan Vytrval zaznamenal svůj nejlepší výsledek mezi dospělými.

Tělo se mu klepalo zimou. „Za cílem je to nejhorší, jak člověk rozmrzá," vyprávěl Vytrval, který byl ve Světovém poháru v elitní dvacítce jen jednou. „Tenhle výsledek mě určitě povzbudí, i když se teď tolik nedařilo," věří Vytrval.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.