Hlavní obsah

Disciplína na vymření? Ledecká je proti. Ještě má nevyřízené účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své tři hlavní disciplíny má v areálu v Jen-čchingu za sebou, ale ještě jedna nevyzpytatelná Ester Ledeckou čeká. Ve čtvrtek od 3:30 (sjezd) a 7:00 SEČ (slalom) je na programu kombinace, pro kterou to dost možná bude olympijská derniéra.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ester Ledecká na trati olympijského sjezdu.

Článek

PEKING (od našeho zpravodaje) - Ve Světovém poháru v této sezoně zcela absentuje, naposledy se jela při loňském mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo. Ale olympijské zlato má svou cenu, a tak bude na startu řada sjezdařských hvězd.

Američanka Mikaela Shiffrinová po těžkém zklamání ze slalomu i obřího slalomu touží po první medaili z Pekingu a v kombinaci je úřadující mistryní světa.

Čerstvá olympijská vítězka ve slalomu a majitelka velkého glóbu Petra Vlhová už kvůli bolesti kotníku své účinkování na hrách ukončila, ale pořád je tu silná ekipa Švýcarek s Wendy Holdenerovou a Michelle Gisinovou či Italek s Elenou Curtoniovou a Martou Bassinovou. A české eso?

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Ester Ledecká v cíli olympijského sjezdu neskrývala zklamání.

Pro Ledeckou je slalom jako dobrý kamarád, kterého by chtěla vídat častěji, ale zkrátka na něj nemá vůbec čas. V závodě si ho sjela naposledy právě v Cortině, kde skončila osmá, a v tréninku?

„Na Nový rok jsem přemluvila trenéra, aby mi postavili jeden slalom. Od té doby jsem na slalomových lyžích nestála. Dělám dva sporty, tak není moc času, i když bych si na ně ráda stoupla častěji," přiznává trojnásobná olympijská vítězka.

Alespoň krátký slalomový trénink chtěla vměstnat do středečního programu, kdy se jede ještě oficiální trénink sjezdu. A Ledecká má se sjezdovkou The Rock nevyřízené účty. „Musíme si pořádně zanalyzovat, co se tam stalo, abych se toho příště vyvarovala," opakovala Ledecká po chybě ve sjezdu, kterou může napravit v kombinačním závodě.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ester Ledecká při tréninku na olympijský sjezd.

Přes nabitý snowboardový i lyžařský program v Číně cítí stále dost energie, i díky neplánovanému sobotnímu odpočinku po tréninku sjezdu. „To bylo docela fajn. Zklidnila jsem se z tempa, které bylo slušně rozjeté už od snowboardu," pochvalovala si 26letá obojživelnice, která věří, že kombinaci nepojede naposledy.

Z programu závodů ji totiž vytlačují paralelní disciplíny a univerzálů na sjezdovkách ubývá. „Mně přijde skvělé, když jsou tu lyžaři, kteří zvládnou jak rychlostní, tak točivé disciplíny. Přijde mi to i divácky zajímavé, i když to nedokážu posoudit, protože do toho ještě závodím," pousmála se. „Kdyby to bylo na mně, tak bych kombinaci samozřejmě nechala i na svěťáky," říká.

Ledecké kombinace:
MS Sv. Mořic 2017 - 20. místo
MS Aare 2019 - 15. místo
SP Zauchensee 2020 - 6. místo
SP Crans Montana 2020 - 3. místo
MS Cortina 2021 - 8. místo

Reklama

Související témata: