Hlavní obsah

Švédsko - Lotyšsko 3:2Švédští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje výhrou nad Lotyši

Hokejisté Švédska ve svém úvodním duelu na olympijských hrách v Pekingu porazili Lotyšsko 3:2. Výběr trenéra Johana Garpenlöva vedl v souboji skupiny C po 34 minutách o tři branky, jenže Lotyši se dvěma přesilovkovými góly vrátili do zápasu. Dvakrát se mezi střelce zapsal švédský útočník Lucas Wallmark.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Švédi ve svém prvním utkání na ZOH v Pekingu porazili Lotyšsko.

Článek

"Chtěli jsme do turnaje dobře vstoupit. Bylo velmi důležité zvítězit. Některé věci musíme změnit. Zejména ve třetí třetině jsme podle mě hráli až příliš pasivně," citoval web Mezinárodní hokejové federace kapitána Švédů Antona Landera.

Utkání jako jeden ze dvou hlavních rozhodčích řídil Čech Martin Fraňo. Už po 21 vteřinách od úvodního vhazování se ve velké šanci objevil švédský kapitán Lander, jenže gólman Punnenovs se nenechal přehodit.

V polovině první třetiny se Tre kronor prosadili. Holmberg přihrál zpoza branky a Wallmark pohotovou ranou z mezikruží otevřel skóre. Seveřané poté v závěru úvodního dějství hráli dvě po sobě jdoucí přesilovky, vedení z nich však nenavýšili.

Povedlo se jim to ale po 30 sekundách druhé části. Lander zachytil Punnenovsovo vyhození po hrazení a následně za něj dorazil střelu Bromého. Lotyšům se poté naskytla čtyřminutová početní výhoda, na snížení ale nedosáhli.

Druhé brance byl blízko Wallmark, jenže Punnenovs se včas přemístil a prostor u tyčky uzavřel. Ve 34. minutě se však útočník CSKA Moskva dočkal a znovu po zakončení z první, tentokrát v přesilové hře.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Švéd Oscar Fantenberg v souboji s lotyšským útočníkem Nikolajsem Jelisejevsem.

"Víme, že máme v týmu hráče, kteří dovedou dávat góly, i když možná nedisponujeme tolika ryzími střelci. Dneska se dvakrát prosadil Lucas, příště to snad bude někdo jiný," uvedl třiapadesátiletý švédský kouč Garpenlöv.

"Viděli jsme kvalitu Švédů. Pokud děláte chyby, rychle skórují. Proto musíte být ve střehu každou sekundu. Přesně tak padly jejich tři góly," konstatoval stejně starý lotyšský trenér Harijs Vitolinš.

Rovněž Lotyši využili v 37. minutě početní výhodu zásluhou Krastenbergse a o 10 minut později se po další zužitkované přesilovce přiblížili na rozdíl jediného gólu. Postaral se o to Jelisejevs, opět po asistencích kapitána Darzinše a Balinskise.

"Je dobře, že jsme se vrátili do utkání, dodá nám to sebevědomí do pátečního zápasu. Za stavu 0:3 jsem prohlásil, že nemáme co ztratit, pokračovali jsme ve fyzické hře. Řekli jsme si, že dáme gól a uvidíme, co se stane," podotkl Vitolinš.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Gólman Lars Johansson vychytal Švédsku první vítězství ve skupině.

Vzápětí mohl vyrovnat Dzierkals, jenže brankáře Larse Johannsona tváří v tvář nepřekonal. Dvojnásobní olympijští vítězové, kteří loni skončili na mistrovství světa devátí, čímž vyrovnali své nejhorší umístění na turnaji z roku 1937, však nejtěsnější náskok udrželi. Krastenbergs v závěru zblízka přestřelil a dvě vteřiny před koncem se švédský gólman stačil bleskově přesunout proti Balinskisově ráně z voleje.

Druhé zápasy ve skupině odehrají oba týmy v pátek. Švédsko vyzve Slovensko a Lotyšsko se potká s Finskem.

Reklama

Související témata: