Hlavní obsah

Trable Ledecké? Daň za jedinečnost i souhra okolností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helmu i kombinézu má vyvedené ve stylu nadpřirozené komiksové postavy, jenže pod nimi je i Ester Ledecká člověk z masa a kostí. Ani při maximální fyzioterapeutické a lékařské péči se jí nevyhýbají zdravotní trable, které jsou i částečnou daní za její unikátní schopnost zvládat na vrcholné úrovni dva tak pohybově odlišné sporty jako sjezdové lyžování a snowboarding.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Ester Ledecká odvedla v kombinačním sjezdu slušnou práci, v cíli byla mezi nejlepšími.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Svoji první olympiádu v Soči má spojenou především s věhlasným fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, který dával dohromady její bolavá záda. Pořádně si nemohla zavázat tkaničku, trpěla na každé nerovnosti při cestě skútrem na start.

Záda se ozvala i v další olympijské sezoně, kdy jí ale v Pchjongčchangu nepřekazila zápis do historie v podobě dvou zlatých medailí. Ozvala se až při následném finále Světového poháru ve švédském Aare, kdy vyjela z trati super-G kvůli stupňující se bolesti. „Cítila jsem, že to nemá cenu. I kdybych měla vyhrát, nestojí mi to za to," prohlásila.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Ester Ledecká během slalomu v kombinačním závodě.

Vloni měla v plánu dvojboj světových šampionátů, jenže po lyžařském MS v Cortině na snowboardu v Rogle na poslední chvíli start zrušila. „Nedokážu ani dokončit rozcvičku," přiznala ve slovinském středisku, byť své problémy nikterak nespecifikovala.

Zádům věnuje speciální péči se svými fyzioterapeuty, dříve Jakubem Markem, nyní Michalem Lešákem. Podle něj čerstvé zranění z her v Pekingu nesouvisí se zády a nikdy dříve podobné problémy neměla.

„Je to souhra několika okolností. Určitě těžkého programu, který tu měla, plus nešťastné náhody, která se jí stala v tréninku slalomu. A mráz tomu samozřejmě také nepřidá," popisoval. Navíc slalomový pohyb nemá Ledecká zažitý, neboť na nejtočivější disciplínu nemá ve svém nabitém programu čas, což mohlo také sehrát roli.

Ledecká se ale své kombinace sportů, za kterou k ní obdivně vzhlíží velká část sportovního světa, zatím nechce vzdát, byť tělo při ní dostává zabrat. „Bohužel se tyhle problémy při zatížení budou dít. A my se jí budeme snažit pomáhat, aby to zvládala," dodává Lešák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články