Hlavní obsah

Kluci, musím se naučit slalom! Jakou má Ledecká šanci na medaili?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chvíli počkala v cíli před tabulí pro vedoucí závodnici, než jí z této pozice o setinku vyšoupla Rakušanka Christine Scheyerová. Ester Ledecká má velmi dobrou výchozí pozici před slalomovou částí kombinace (od 7.00 SEČ). Může zaútočit ze druhé pozice na medaili? Bude to hodně těžké, mnohem lepší slalomářky číhají s nevelkým odstupem...

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Česká lyžařka Ester Ledecká v cíli kombinačního sjezdu na olympiádě v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

PEKING (od našeho zpravodaje) - Když Ledecká prošla novinářskou mixzónou, na žádost o krátký komentář ke svému sjezdařskému vystoupení s úsměvem přes plůtky houkla na novináře: „Klucí, sorry, musím se jít naučit slalom."

První půlku svého posledního vystoupení na hrách v Pekingu zvládla velmi dobře. V úvodní zrádné pasáži lehce zaváhala, na prvním mezičase byla až 17., ale pak předvedla parádní, a hlavně rychlou jízdu, bez problémů si poradila i s ošidným místem, kde skončily její naděje na úspěch ve sjezdu speciál.

Druhé místo je pro Ledeckou nejlepší výchozí pozice v kombinaci na vrcholné scéně. Při Světovém poháru v Zauchensee před dvěma lety byla v půlce soutěže pátá, pak si o příčku pohoršila. Na dalším SP v Crans Montaně šla do slalomu ze čtvrté pozice a tehdy se dokonce posunula o příčku vpřed na stupně vítězů.

A průběžně čtvrtá byla i vloni na mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo, kde nakonec brala osmé místo. Ve všech třech případech bylo úvodní disciplínou super-G.

Od Cortiny ale Ledecká závodní slalom nejela, v tréninku ho letos při svém nabitém programu stihla jen na Nový rok a pak až v dějišti sjezdařských olympijských soutěží v Jen-čchingu.

Ve slalomu se startuje podle pořadí sjezdu, Ledecká tedy pojede jako druhá. Kdo představuje pro trojnásobnou olympijskou vítězku největší hrozbu?

Vedoucí Rakušanka Scheyerová je rychlostní specialistkou, slalom jezdí jen v kombinaci a ani tu ve světové konkurenci už čtyři roky nejela. „Byla jsem překvapená, když jsem viděla, že po sjezdu vedu, ale vyplatila se mi riskantnější jízda. Před slalomem jsem určitě nervóznějí, jak ho nejezdím často, ale tak pět šest dnů tréninku jsem stihla," líčila.

„Poslední část svahu je trochu prudší, myslím, že to je spravedlivý závod. I díky tomu, že se teď startuje podle pořadí ze sjezdu," připomněla Scheyerová.

O něco lépe je na tom její krajanka Ramona Siebenhoferová. Třetí žena po sjezdu také točivé disciplíny jezdí jen v kombinaci, ale na ledové sjezdovce v Cortině vloni Ledeckou porazila o více než dvě sekundy. „Už jsem určitě letos zajela lepší sjezdy, ale výchozí pozice pro slalom je to dobrá," mnula si ruce.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Rakouská lyžařka Christine Scheyerová předvedla v kombinačním sjezdu parádní výkon, byla o jednu setinu sekundy rychlejší než Ester Ledecká.

Největší favoritkou ale zůstává Američanka Mikaela Shiffrinová, obhájkyně zlata. Slalom je její parádní disciplínou, ztrátu 55 setin na Ledeckou by měla hladce smazat. Jenže čtyřnásobná mistryně světa ve slalomu se v Číně v točivých disciplínách trápila, nedojela slalom ani obří slalom, teď má šanci na nápravu.

„Konečně jsem ve sjezdu začala věřit svým instiktům, od středečního tréninku jsem se na trati cítila fakt dobře. Slalom je úplně jiný sport a musím dostat z hlavy obrázek, jak vypadádám v páté brance," přiznala v narážce na osudné místo, kde už dvakrát předčasně skončila. Slalomovou trať navíc staví její kouč Mike Day.

Dopředu se z osmého místa jistě bude chtít posunout i Italka Federica Brignonenová, která vyhrála poslední dva závody Světového poháru v kombinaci. „Závod mi vyšel lépe než některé tréninky. Vím, že budou na startu minimálně tři lepší slalomářky než jsem já, ale dám do toho vše," slíbila.

A na konci první desítky přijdou na řadu dvě švýcarské favoritky. Wendy Holdenerová získala na hrách ve slalomu bronz, Michelle Gisinová skončila šestá. Pro obě by zhruba sekundové manko na dvojici nejlepších nemělo být problém smazat, pokud na sjezdovce Ice river (Ledová řeka) neudělají chybu. Ale těch bylo i ve slalomu speciál vidět hodně...

„Spodní část sjezdu byla náročná a udělala jsem tam chybu," vytkla si průběžně jedenáctá Holdenereová.

Zřejmě poslední, kdo by se podle papírových předpokladů měl ještě posunout výrazně vpřed, je italská univezrálka Marta Bassinová. Rakušanka Katharina Huberová, která je rovněž výbornou slalomářkou, už ve sjezdu nabrala manko přes tři sekundy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.