Hlavní obsah

Triky mezi komíny. Pančochová a spol. si zalétali v nejatraktivnější kulise her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřív se tady kalila ocel, dnes tu létají snowboarďáci. První permanentní můstek na světě pro disciplínu Big Air se v olympijském areálu Šou-kang téměř dotýká bývalých chladicích věží a z jeho vrcholu je z šedesátimetrové výšky parádní výhled na vychladlé vysoké pece, komíny a další stavby někdejších železáren. S nadsázkou řečeno, i Peking má své Dolní Vítkovice.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Areál pro Biga Air na ZOH v Pekingu byl vystavěn v industriálncích kulisách.

Článek
Fotogalerie

Peking (od našeho zpravodaje) - Stejně jako radní v Ostravě, i Číňané pochopili, že dědictví industriální éry může posloužit i po ukončení výroby. Budovy železáren dnes slouží jako muzeum a jsou vzájemně propojené visutými chodníky, z rozlehlé odkalovací nádrže vzniklo jezero Čchün-ming s klidovou zónou a v těsné blízkosti roste zbrusu nová obytná čtvrť.

Na samotném okraji areálu pak stojí zřejmě nejzajímavější stavba celých her. Tužku architekta měla inspirovat stuha vznášející se nymfy Apsary vyobrazené ve světoznámých buddhistických jeskyních v Tun-chuangu, provedení je ale futuristické. Skoro dvě stě metrů dlouhá rampa s 80metrovým nájezdem, skokem a dopadovým bubnem se při pohledu od východu působivě odráží v hladině jezera, zvlášť při nočním nasvícení.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Olympijský Big Air v nočních kulisách.

„Areál je vážně super. Industriál mám ráda. Dobré je, že to není někde v centru Pekingu a okolo samý panelák. A nahoře z věže je fakt parádní výhled," komentovala atraktivní kulisy snowboardistka Šárka Pančochová po včerejší kvalifikaci.

Zkušená matadorka v Číně závodila již několikrát. To ale organizátoři stavěli tradičně mobilní můstky z lešení. „Byli jsme tady takhle na třech různých místech, jednou dokonce přímo v Ptačím hnízdě," líčila Pančochová. A světový unikát v Šou-kangu, který bude sloužit trvale jako součást nového centra zimních sportů, ji oslovil.

„Je to trochu jiné. Můstek na Big Air není většinou úplně ideální, před skokem není žádná rovinka, ale spíš lžíce, která vás zmáčkne a pošle do vzduchu. Takže to často bývá trochu o přežití. Tady je to fakt dobře udělané. A je příjemné, jak jsou blízko lidi," pochvalovala si.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Areál pro Biga Air na ZOH v Pekingu byl vystavěn v industriálncích kulisách.

V boji o finále Pančochovou hlasitě povzbuzovala i skupinka českých hokejistek, do postupové dvanáctky se ale někdejší juniorská mistryně světa nevešla a ani ve třetí disciplíně na hrách se o medaile rvát nebude. „Spoustě lidem se to tady nepovedlo. Jamie Andersonová, na minulé olympiádě druhá, taky z kvalifikace nepostoupila. Někdy to holt vyjde a někdy ne. Mrzí mě hlavně slopestyle," krčila rameny.

Uvítala by, kdyby podobný můstek měla doma? „Spíš by se mělo dát víc peněz do snowboardingu a na podporu snowparků než do takové stavby. Big Air spěje hodně do gymnastiky, není to úplně snowboarding, který chceme dělat. A stejně, i kdybych přivezla medaili, tak by se nejspíš nic nestalo. Už od Soči nám takhle slibují air bag a nic se neděje," dodala s hořkým úsměvem Pančochová.

Reklama

Související témata: