Hlavní obsah

Úvodní ceremoniál olympijských her měl v USA rekordně nízkou sledovanost

Páteční zahajovací ceremoniál zimních olympijských her sledovalo na americké televizní stanici NBC v průměru jen 16 milionů diváků. To je nejméně v historii. Dosavadní negativní rekord 20,1 milionu diváků drželo slavnostní zahájení ZOH v Calgary v roce 1988, napsal server Yahoo! Sports.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Olympijský oheň hoří. Hry v Pekingu byly slavnostně zahájeny. (ilustrační foto)

Článek

Oproti ZOH v Pchjongčchangu sledovalo úvodní ceremoniál o 43 procent méně lidí. Před čtyřmi lety si přenos z Jižní Koreje navzdory časovému posunu pustilo 28,3 milionu amerických diváků.

Zahajovací ceremoniál tak navázal na malý zájem o čtvrteční začátek olympijských soutěží, které si v USA naladilo jen 7,7 milionu diváků, což je výrazně méně než v roce 2018 (16 milionů) a v roce 2014 při ZOH v Soči (20,02 milionu).

Podle NBC je zmíněných 16 milionů diváků celkový počet a zahrnuje všechny její sítě a streamování. Průměrná sledovanost pouze na televizních stanicích byla podle předběžných údajů méně než 14 milionů.

Atmosféře her nepomáhá, že se konají v znepřátelené Číně ani nedostatek fanoušků v hledišti. Podle komentátora Yahoo! Sports se může projevovat i jistá míra "olympijské únavy".

Pekingské hry se konají necelých šest měsíců po letních olympijských hrách v Tokiu, které byly kvůli pandemii koronaviru o rok odloženy - a také ony se potýkaly s nízkou sledovaností. "To vše je pro NBC noční můra, protože stanice platí MOV 7,75 miliardy dolarů (téměř 165 miliard korun) za práva na vysílání olympijských her až do roku 2032."

Také reportéři NBC jsou uzavřeni v bublině a mají omezený okruh působnosti. Vyloučené jsou živé záběry s horami nebo historickými památkami v pozadí, stejně jako příběhy o čínské kultuře, architektuře a lidech, které by z olympiády mohly udělat něco víc než jen sport. Většina komentátorů stanice NBC vysílá na dálku ze studia v Connecticutu, aby se vyhnula čínské covidové politice.

Související témata: