Hlavní obsah

Vítězná premiéra českých curlerů. Dudy, slzy v očích a skalp bronzových Norů jako bonus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatickou, a o to cennější výhrou zahájili ve středu v Pekingu svou olympijskou misi čeští curleři Zuzana a Tomáš Paulovi. V úvodním duelu turnaje smíšených dvojic přehráli až v nastaveném extra endu norské obhájce bronzu z Pchjongčchangu Kristin Skaslienovou s Magnusem Nedregottenem 7:6. A už ve čtvrtek vyzvou soupeře ze Švédska a Austrálie.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Český manželský curlerský pár Zuzana a Tomáš Paulovi při olympijské premiéře.

Článek

Češi v souboji manželských párů museli proti Norům dotahovat, povedeným závěrem ale dokázali smazat tříbodovou ztrátu a nakonec při premiéře pod pěti kruhy urvali důležitý triumf.

„Herní část nebyla úplně podle našich představ, možná na nás dolehla atmosféra. Bojovali jsme s tím, jak číst led. To se projevilo v několika chybách, po nichž jsme museli dotahovat. Norové ale chybovali pro změnu v osmém endu a ukradli jsme i extra end," líčil Paul po utkání.

O atmosféru úvodního večera curlingového turnaje se postarala jednak dudácká kapela a také skupinka českých hokejistů, která si zápas krajanů nenechala ujít. „Nevím, jestli z toho kluci bez komentátora něco měli, ale byli jsme moc rádi, že tady byli. Fandili skvěle," děkovala na dálku Paulová. „A kapela, to bylo parádní překvapení. Pro curling jsou dudy něco jako státní symbol," vysvětlovala. „Pro mě to znamenalo hrozně emocí. Když jdu na led a slyším dudy, tak mám slzy v očích," říkal s úsměvem její muž.

Historicky první výhru českého curlingu na olympijských hrách přitom oba manželé slavili střídmě, objetím a vzájemnou gratulací. „Curleři se snaží neradovat, když vyhrají chybou soupeře," vysvětlovala Paulová.

„Byl to prohraný zápas soupeřů, ne náš vyhraný. To není moment, kdy se bezhlavě radujete. Já za sebe cítila extrémní úlevu, že je konec, byla jsem ráda, že zápas skončil. Dělala jsem chyby, které normálně nedělám," dodala.

I tak ale mohla český pár po těsném vítězství hřát příjemná odveta za porážku na prosincovém turnaji v Göteborgu, kde pro změnu Norové otočili prakticky rozhodnutý zápas ve svůj prospěch. „Nevzdáváme koncovky, ani když prohráváme o hodně. Vždycky se může stát nějaká chyba, což potvrdila Kristin v osmém endu. Její zaváhání zápas zlomilo. Sice se nám vzápětí nepovedlo skórovat čtyři body a rozhodnout v osmém endu, ale pořád jsme věřili, že zápas bude náš," doplnil Paul.

Reklama

Související témata: