Hlavní obsah

Vlajkonoši české výpravy na zahájení her v Pekingu budou hokejistka Mills a krasobruslař Březina

Aktualizováno

Čeští sportovci už znají jména vlajkonošů pro slavnostní zahájení zimních olympijských her v Pekingu. Výpravu při pátečním ceremoniálu na stadionu Ptačí hnízdo povedou kapitánka ženského hokejového týmu Alena Mills a krasobruslař Michal Březina. Své zástupce si vybrali sami sportovci, voleb se zúčastnilo devadesát reprezentantů.

Foto: www.olympijskytym.cz

Krasobruslař Michal Březina a kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills si vyzkoušeli svou čestnou roli nanečisto v olympijské vesnici.

Článek

„Jsem z toho v šoku a pořád mi to nedochází. Je to obrovská čest," reagovala bezprostředně olympijská debutantka Mills na oznámení o výsledku volby. „Asi oběma nám to dojde až vlajku opravdu poneseme," dodal s úsměvem Březina, který v Pekingu startuje na svých čtvrtých hrách.

Jména vlajkonošů vzešla z hlasování členů české výpravy a podle jejího šéfa Martina Doktora byl o volby velký zájem. „Chtěli jsme, aby stejně jako na předchozí olympiádě vybrali vlajkonoše sami sportovci. Celkově hlasovalo devadesát sportovců. To je procentuálně víc než obvykle a řečeno slovy politika tak mají vlajkonoši silný mandát. A myslím, že to je velice dobře vybraná dvojice," poznamenal bývalý kanoista a dvojnásobný olympijský vítěz z her v Atlantě 1996.

Dvojice vlajkonošů povede výpravu teprve podruhé, premiéru si v Tokiu odbyli tenistka Petra Kvitová s basketbalistou Tomášem Satoranským. „Už jen proto je čest navázat na takové osobnosti. Já žiju od patnácti let v cizině a vlajka je pro mě spojení s domovem," líčila Mills.

Foto: www.olympijskytym.cz

Krasobruslař Michal Březina a kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills budou vlajkonoši české výpravy.

S čestnou úlohou se ale dostavila i drobná nervozita. „Slyšel jsem, že na předchozích olympiádách byly vlajky poměrně těžké, tak snad to společně zvládneme," děsil se naoko Březina. „Proto jsme tam dva," přidala se smíchem Mills.

Účast českých sportovců na pátečním slavnostním zahájení her komplikuje fakt, že reprezentanti bydlí ve třech vesnicích a zejména pro skupinu z hor představuje ceremoniál časové i dopravní komplikace. „Je jasné, že většina členů v nástupové skupině bude z vesnice v Pekingu, cestovaní z hor je trochu komplikované. Mělo by být plus minus padesát sportovců, které doplní členové doprovodů. Věřím, že na plochu Ptačího hnízda vkráčíme v důstojném počtu," dodal Doktor.

Přehled poválečných čs. a českých vlajkonošů na zimních olympijských hrách:
1948 (Svatý Mořic): Vladimír Zábrodský (lední hokej)
1952 (Oslo): Vlastimil Bubník (lední hokej)
1956 (Cortina d'Ampezzo): Vlastimil Bubník (lední hokej)
1960 (Squaw Valley): Ján Starší (lední hokej)
1964 (Innsbruck): Josef Matouš (skok na lyžích)
1968 (Grenoble): Jiří Raška (skok na lyžích)
1972 (Sapporo): Jiří Raška (skok na lyžích)
1976 (Innsbruck): Oldřich Machač (lední hokej)
1980 (Lake Placid): Bohuslav Ebermann (lední hokej)
1984 (Sarajevo): Jiří Králík (lední hokej)
1988 (Calgary): Jiří Parma (skok na lyžích)
1992 (Albertville): Pavel Benc (běh na lyžích)
1994 (Lillehammer): Pavel Benc (běh na lyžích)
1998 (Nagano): Lubomír Buchta (běh na lyžích)
2002 (Salt Lake City): Aleš Valenta (akrobatické lyžování)
2006 (Turín): Martina Sáblíková (rychlobruslení)
2010 (Vancouver): Jaromír Jágr (lední hokej)
2014 (Soči): Šárka Strachová (sjezdové lyžování)
2018 (Pchjongčchang): Eva Samková (snowboarding)
2022 (Peking): Alena Mills (lední hokej), Michal Březina (krasobruslení).

Reklama

Související témata: