Hlavní obsah

Výhrůžky smrtí! Případ dopující ruské krasobruslařky Valijevové eskaluje

Ostře sledovaná dopingová kauza 15leté hvězdné ruské krasobruslařky Kamily Valijevové eskaluje. Britským novinářům, kteří o ní informovali jako první, údajně vyhrožují smrtí, píší tamní média. Tříčlenný sportovní panel rozhodců CAS se v neděli pomocí videokonference případem zabýval déle než pět hodin, výsledek by měl oznámit během dneška, zhruba v 7:00 SEČ. Soutěž žen na olympijských hrách v Pekingu, jejíž je Valijevová favoritkou, začíná v úterý.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová při tréninku na ZOH v Pekingu. Jak dopadne její dopingová kauza?

Článek

Valijevová v Pekingu pomohla Rusům k vítězství v týmové soutěži. Před slavnostním vyhlášením ovšem vyšlo najevo, že patnáctiletá závodnice měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní dopingový test na zakázanou látku trimetazidin.

Ruská antidopingová agentura Valijevové po zveřejnění pozitivního nálezu pozastavila činnost, ale ve středu po protestu nezávislá disciplinární komise suspendaci zrušila. Kvůli tomu se Mezinárodní olympijský výbor, Světová antidopingová agentura a také Mezinárodní bruslařská unie odvolaly k CAS. U arbitráže žádají obnovení prozatímního zákazu činnosti, který se automaticky v podobných případech uděluje.

Arbitráž vyslechla argumenty obou stran i Mezinárodní bruslařské unie (ISU) a Ruského olympijského výboru, pod jehož vlajkou Rusové kvůli trestu za systematický doping v Pekingu závodí.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová při tréninku v dějišti ZOH.

"Slyšení skončilo, bylo to dlouhé slyšení," řekl generální sekretář CAS Matthieu Reeb agentuře Reuters. Neodpověděl, jestli Valijevová předložila důkazy pro svou nevinu. "Nemohu komentovat nic ohledně tohoto slyšení, ale doufám, že vám dáme rozhodnutí za několik hodin," doplnil.

Arbitráž v této fázi rozhoduje pouze o pozastavení činnosti Valijevové. Zda Rusku zůstane zlato z týmové soutěže, se bude řešit až později. Slavnostní ceremoniál týmové soutěže, která skončila před týdnem, se dosud neuskutečnil. Pod velkým tlakem je i trenérka Valijevové, hvězdná Eteri Tutberidzeová.

Reklama