Hlavní obsah

WADA zkritizovala verdikt arbitráže, která nechala Valijevovou startovat na OH

Světová antidopingová agentura (WADA) zkritizovala rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu (CAS) umožnit ruské krasobruslařce Kamile Valijevové navzdory pozitivnímu testu na doping startovat v soutěži žen na olympiádě v Pekingu. Arbitrážní soud se podle ní nedržel antidopingových pravidel.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová po olympijské soutěži.

Článek

CAS dnes zamítl odvolání WADA, Mezinárodního olympijského výboru a bruslařské unie, které nesouhlasí s účastí Valijevové na hrách v Pekingu, protože měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní test na zakázaný trimetazidin,

Laboratoř ve Stockholmu však výsledky zveřejnila až poté, co patnáctiletá krasobruslařka v Pekingu pomohla Rusku ke zlatu v soutěži družstev. Ruská antidopingová agentura nejprve Valijevovou suspendovala, ale poté jí povolila startovat.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová při tréninku na ZOH v Pekingu.

CAS dnes odvolání tří zmíněných organizací zamítl kvůli tomu, že testy Valijevové v Pekingu byly negativní, ale především kvůli načasování výsledků. WADA s tím však nesouhlasí. "Jsme verdiktem zklamaní," uvedla v prohlášení na webu.

"Vypadá to, že arbitráž se rozhodla nepostupovat podle antidopingových pravidel," uvedla agentura s tím, že kodex WADA neumožňuje výjimky ze suspendací v případě nezletilých. Podle CAS přitom nízký věk dělal z Valijevové podle regulí chráněnou osobu.

WADA také zdůraznila, že za načasování výsledků může ruská antidopingová agentura, protože stockholmskou laboratoř neupozornila, že vzorek Valijevové z prosincového šampionátu je potřeba analyzovat přednostně.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová během olympijských her v Pekingu.

"Národní agentury mají povinnost zajistit, aby laboratoře vyhodnotily vzorky a dodaly výsledky testů sportovců, kteří se chystají na velké akce, jako jsou olympijské hry, ještě před startem," konstatovala WADA.

"Podle našich informací ruská agentura vzorky odeslané do laboratoře ve Stockholmu neoznačila jako prioritní. Laboratoř proto nemohla vědět, že je potřeba je vyhodnotit přednostně," dodala agentura.

Reklama