Hlavní obsah

Závod běžkyň na 30 km ovládla Johaugová a získala v Pekingu třetí zlato

Závěrečný olympijský závod běžkyň na lyžích na 30 kilometrů volnou technikou ovládla jasně Therese Johaugová. Třiatřicetiletá norská reprezentantka zvítězila před Jessie Digginsovou z USA o minutu a 43 sekund, bronz vybojovala po strhujícím finiši Kerttu Niskanenová z Finska. S třemi zlatými medailemi se Johaugová stala nejúspěšnější běžkyní her v Pekingu. Celkem získala v kariéře na ZOH už šest medailí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Norská běžecká hvězda Therese Johaugová přidala do své sbírky další olympijské zlato.

Článek

Nejlepší česká závodnice Kateřina Janatová doběhla na 22. místě a po 19. příčce ze sprintu zaznamenala na své první olympiádě druhý nejlepší výsledek v individuálním závodě. "Říkala jsem si, že když to dojedu, bude to pro mě úspěch. A dvaadvacet je rozhodně nad očekávání," řekla spokojená Janatová v cíli novinářům. Na vítězku ztratila bezmála sedm minut. Petra Hynčičová skončila 41. a Petra Nováková závod nedokončila.

Johaugová, jež předtím ve středisku Čang-ťia-kchou vyhrála klasickou desítku a skiatlon, rozhodla o triumfu už v první třetině závodu, kdy roztrhala startovní pole, a náskok v čele pak už jen navyšovala. Na trůnu v nejdelším ženském závodě nahradila krajanku Marit Björgenovou, jež po předchozí olympiádě v Pchjongčchangu ukončila kariéru.

Poslední olympijský závod v běžeckém lyžování se kvůli obavám z mrazu a větru uskutečnil o tři a půl hodiny dříve oproti původnímu programu. Vysoce favorizovaná Johaugová nasadila od samotného startu velmi intenzivní tempo, které s ní akceptovala jen hrstka soupeřek. Již po šesti kilometrech byla rodačka z města Os v čele pouze s Digginsovou, Ebbou Anderssonovou a Delphine Claudelovou. Pátá Niskanenová ztrácela přes čtvrt minuty.

Johaugová nepolevovala a po deseti kilometrech jela už na trati sama. Po dvou třetinách závodu měla Norka více než minutový náskok před Digginsovou a její dominance připomínala triumf na loňském mistrovství světa, kdy zvítězila v závodě na 30 kilometrů klasicky o více než dvě a půl minuty.

Třetí místo držela Anderssonová, která se už koncentrovala na boj o bronz. Čtyřiadvacetiletá švédská závodnice útočila na první individuální medaili na olympiádě do poslední chvíle. Ještě pět kilometrů před cílem vedla před skupinou pronásledovatelek takřka o půl minuty. Jenže zatímco Johaugová dojížděla do cíle s úsměvem na tváři a norskou vlajkou v ruce, Anderssonová začala v závěrečné fázi ztrácet a nakonec ji na stadionu skupina vedená Niskanenovou předjela.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Česká reprezentantka Petra Hynčicová na trati olympijského závodu na 30 km.

Nejvíce sil měla právě rodačka z finského Oulu, která odrazila útok Rusky Taťjany Sorinové a Švédky Jonny Sundlingové a získala v Pekingu po stříbru z desetikilometrového závodu bronz. Anderssonová skončila nakonec osmá.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Běh na lyžích:
Ženy - 30 km volně s hromadným startem:
1. Johaugová (Nor.) 1:24:54,0 hod.
2. Digginsová (USA) -1:43,3
3. Niskanenová (Fin.) -2:33,3
4. Sundlingová (Švéd.) -2:35,4
5. Sorinová (Rus.) -2:37,2
6. Brennanová (USA) -2:38,7
7. Claudelová (Fr.) -2:40,0
8. Anderssonová (Švéd.) -2:41,5
9. Istominová (Rus.) -3:06,1
10. Pärmäkoskiová (Fin.) -3:41,0,
...22. Janatová -6:49,2,
41. Hynčicová -11:32,6,
Nováková (všechny ČR) nedokončila.

Reklama

Související témata: