Hlavní obsah

Zpropadené bruslení! Niskanen si na své oblíbené trati musel počkat osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé olympijské hry nabízejí řadu příběhů a Peking v tomto ohledu nikterak nevybočuje. Lehce ve stínu neúspěchem zdrcené lyžařky Mikaely Shiffrinové či dojemného loučení snowboardové legendy Shauna Whitea zůstal v závěru prvního týdne běžec na lyžích Iivo Niskanen, který si zlatem na patnáctce spravil chuť po pořádně dlouhém čekání.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Iivo Niskanen slaví zlato na olympijských hrách.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Úspěch v disciplíně, která se jezdí dvěma odlišnými technikami, může být pořádně záludný oříšek. To je i případ běžeckého lyžování. V závodech s hromadným startem můžete ještě takticky kalkulovat a využít výbušnosti při finiši v balíku. Při intervalových startech, kde jede každý sám za sebe, ale vídáme inklinaci závodníka k jednomu stylu.

Někdo je zkrátka klasik, někdo preferuje bruslení. A takovým se pak může s ohledem na pravidelnou rotaci technik v programu olympijských her a světových šampionátů stát, že se ne vždy protne jejich oblíbená distance s daným stylem.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Fin Iivo Niskanen finišuje.

A tím se obloukem dostáváme k Niskanenovi. Finové jsou vyhlášení klasici a pro rodáka z Oulu je tratí s velkým T patnáctka, na které má i titul mistra světa z domácího šampionátu v Lahti v roce 2017. Olympijský triumf mu na ní ale zatím unikal, byť zlaté medaile už doma má - v Pchjongčchangu triumfoval na padesátce s hromadným startem a v týmovém sprintu.

Zálusk na vítězství na 15 km si dělal už v Soči, tam ale skončil na nepopulárním čtvrtém místě. A před čtyřmi roky mu plány zhatila právě volná technika.

V pátek ale dlouhé čekání skončilo. „V Soči mě od medaile dělily dvě desetiny sekundy. Bylo to dlouhých osm let, než se závod znovu dostal do programu olympijských her. Celou dobu jsem se ke startu v Pekingu upínal a teď se mi to povedlo. Je to pro mě opravdu obrovské vítězství," rozplýval se Niskanen po závodu, který suverénně ovládl.

Velkým triumfem dal navíc zapomenout na zklamání z úvodního skiatlonu. V něm na úvodních patnácti kilometrech klasicky letěl jako vítr, roztrhal pole a donutil soupeře zabrat. Na bruslařské části ale vůbec nestačil tempu Rusa Alexandera Bolšunova a nakonec se dokonce musel spokojit s bronzem, protože se přes něj přehnal ještě další Rus Denis Spicov.

A právě forma Bolšunova Niskanena i před startem patnáctky trápila. „Rusové jsou tady extrémně silní. Bolšunov mi hlodal jako červíček v hlavě celých pět dní. Ale už je to naštěstí pryč," usmíval se finský závodník nad víc než dvacetisekundovým náskokem, který stříbrnému Rusovi v cíli nadělil.

„A to bych býval vyhrál ještě o víc. Jenže jsem den před závodem vydal spoustu energie, jak jsem u televize fandil mé sestře," připomněl Niskanen se smíchem Niskanen úspěch své starší sestry Kerttu, která ve čtvrtek brala stříbro na klasické desítce. „Předvedla skvělý souboj s Therese Johaugovou, jsem na ni ohromně pyšný. Vypadá to, že nám zdejší nadmořská výška a dlouhé kopce sedí," dodal čerstvě trojnásobný olympijský vítěz.

Reklama