Hlavní obsah

Fin Niskanen si na klasické patnáctce doběhl pro třetí olympijské zlato

Finský běžec na lyžích Iivo Niskanen ovládl závod na 15 km klasicky a získal třetí olympijské zlato na třetích hrách. Nejlepší z českých reprezentantů Adam Fellner obsadil 31. místo.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Norský lyžař Johannes Hoesflot Klaebo (vpravo) a Fin Iivo Niskanen. Ilustrační foto.

Článek

Niskanen potvrdil, že je skvělým klasikem, a vyhrál o 23 sekund před suverénním vítězem nedělního skiatlonu Rusem Alexandrem Bolšunovem. Druhou medaili v Pekingu získal i třetí Nor Johannes Hösflot Klaebo, který v úterý obhájil zlato ve sprintu.

Třicetiletý Niskanen navázal na prvenství z klasické padesátky v Pchjongčchangu, v roce 2014 v Soči získal zlato ve sprintu dvojic. V nedělním skiatlonu byl třetí.

Do rodinné sbírky přidal v Pekingu už třetí cenný kov - ve čtvrtek skončila jeho sestra Kerttu na klasické desítce druhá jen o čtyři desetiny sekundy za Norkou Therese Johaugovou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Iivo Niskanen slaví zlato na olympijských hrách.

Niskanenovi jsou čtvrtou sourozeneckou dvojicí, která se prosadila na stupně vítězů na jedné zimní olympiádě. Před nimi to dokázali v roce 1980 američtí rychlobruslaři Eric a Beth Heidenovi a sjezdaři Andreas a Hanni Wenzelovi z Lichtenštejnska a v roce 2006 Chorvati Ivica a Janica Kosteličovi v alpském lyžování.

Smolařem běžeckých závodů ve středisku Čang-ťia-kchou je zatím Nor Hans Christer Holund, který byl čtvrtý stejně jako ve skiatlonu.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Norský lyžař Johannes Hoesflot Klaebo (vpravo) a Fin Iivo Niskanen. Ilustrační foto.

Fellner zaostal za vítězem o více než tři minuty a vylepšil 46. místo ze své olympijské premiéry ze skiatlonu. "Podmínky dnes byly velmi slušné, měli jsme výborné lyže. Tady je těžké rozvrhnout síly. První kolo jsem jel opravdu zvolna, ale pak se mi povedlo stupňovat tempo a nakonec to vypadá na docela slušný výsledek," řekl Fellner po doběhu České televizi.

Michal Novák měl na 50. místě manko přes čtyři minuty.

Reklama

Související témata: