Hlavní obsah

Badmintonista Louda stoupá žebříčkem. Cíl má jasný, chce na olympiádu v Paříži

Nejlepší český badmintonista Jan Louda prožil sezonu snů. Třiadvacetiletý reprezentant se během dvanácti měsíců posunul ve světovém žebříčku o osmdesát míst až na 57. příčku. „Jsem maximálně spokojený. Mám dobrou výchozí pozici pro olympijskou kvalifikaci," zdůrazňuje česká jednička. V příštím týdnu by se mě ukázat na domácím badmintonovém šampionátu v Českých Budějovicích.

Foto: Český badminton

Český badmintonista Jan Louda už nechce příště na olympiádě chybět.

Článek

Výrazné zlepšení naznačil turnaj v Jižní Koreji, kde Louda porazil světovou padesátku Lee Dong Keuna 2:0 na sety. „Dokázal jsem si, že na to mám. Ohromně se mi zvedlo sebevědomí. Začal jsem přemýšlet pozitivněji, uvědomil jsem si, že moje cíle jsou dosažitelné," popisuje rodák z Plzně,.

Následně se mu otevřela cesta na mistrovství světa do Japonska, kde přišel další úspěch v podobě vítězství nad medailistou z evropského šampionátu Izraelcem Mishou Zilbermanem. „Výhry 2:1 si moc vážím, vždyť jde o jednoho z nejlepších hráčů v Evropě," říká Louda o vítězství nad 36. badmintonistou planety.

Přesto si nemyslí, že by hrál v oslnivé formě. „Spíše jsem se lépe srovnal s podmínkami, které v Tokiu panovaly. Byly vážně zvláštní, v hale docela foukalo. Daleko lepší sport jsem předvedl až v Cardiffu," míní. Na mezinárodním mistrovství Walesu se dostal až do finále, ale důležitější je pro Loudu výčet borců, které vyřadil. Nejprve přehrál June Wei Cheama z Malajsie, poté Brazilce Ygora Coelha a nakonec Dána Victora Svendsena. „Už to nebyl výstřelek, ale dobře zahraný turnaj," pochvaluje si reprezentant.

Právě vyrovnanost výkonů ho prý stále nejvíce trápí. „Musím se dokázat vždy dobře naladit na podmínky. Zvládat únavu z cestování, časový posun... Jinak se hraje v Evropě, Asii a Jižní Americe. Klima má vliv na rychlost košíčků a podobně," líčí Louda, který už brzy plánuje další průlom v žebříčku. „Musím se posunout, abych se dostal na turnaje nejvyšší kategorie, na kterých se rozdává největší množství bodů," vysvětluje.

Olympijský kvalifikační rok pak začne 1. května. Během něj se vykrystalizuje zhruba čtyřicítka jmen pro Paříž. „Účast na olympiádě je můj jasný cíl," neskrývá česká naděje, které teď bude zbývat více času na sport. „Dostudoval jsem bakaláře," hlásí pyšně posluchač Fakulty aplikovaných věd v Plzni. „Teď se věnuji plně sportu, ale v budoucnu bych si inženýra rád dodělal," sděluje hráč, který má nyní před sebou domácí mistrovství republiky, které se uskuteční od 4. února v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.