Hlavní obsah

Baseball a softbal v boji o návrat na olympiádu neuspěly

TURÍN

Baseball ani softbal se na olympijské hry nevrátí. Členové Mezinárodního olympijského výboru, k nimž patří i český oštěpař Jan Železný, ve čtvrtek v Turíně odmítli o jejich případném znovu zařazení do programu her v roce 2012 v Londýně hlasovat. Návrh obou federací neprošel shodně o čtyři hlasy.

Foto: Internet

Baseball - ilustrační foto

Článek

Oba pálkovací sporty se na hrách objeví naposledy v Pekingu v roce 2008, o čtyři roky později v Londýně už budou chybět. O jejich vyřazení rozhodli členové MOV loni v červenci na zasedání v Singapuru, ale představitelé baseballu i softbalu se den před zahájením XX. zimní olympiády v Turíně chtěli pokusit tehdejší verdikt zvrátit.

"Je to škoda, je to jedna prohraná bitva v naší snaze vrátit se zpět na olympiádu, ale rozhodně v tom budeme pokračovat," řekl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich, podle něhož je stále šance domoci se při nějaké mimořádné proceduře návratu už v Londýně. Předseda softbalového svazu Gabriel Waage vidí šanci spíše v dlouhodobějším horizontu.

Mělo to cenu zkusit

Oba čeští funkcionáři byli před dnešním hlasováním spíše pesimističtí. "Čekal jsem to, rozhodně to ale mělo cenu zkusit. Měli jsme docela dobré reference, dneska se to mohlo odhlasovat a zítra jsme mohli být zpátky," řekl Ditrich.

Waage ale v tak rychlý úspěch nevěřil. "Mezinárodnímu olympijskému výboru to trvalo asi šest let, než dospěl k tomu rozhodnutí. Kdyby to za šest měsíců poté revokoval, to by mohlo otřást celou jeho integritou," řekl.

I když šéf MOV Jacques Rogge předem avizoval, že nesouhlasí s tím, aby se o osudu baseballu a softbalu v Turíně hlasovalo, členové olympijského výboru o tom mohli rozhodnout sami. Při dnešním hlasování, zda se bude o případném návratu do programu OH vůbec znovu rozhodovat, však baseball neprošel poměrem 42:46. Pro softbal hlasovalo 43 členů a 47 bylo proti.

Tajné výsledky se objevily na veřejnosti

Loňské červencové hlasování bylo tajné, ale výsledky se později objevily na veřejnosti. Softbalu chyběl k udržení na hrách jeden hlas a baseballu tři. MOV je vyřadil z programu jako první sporty od roku 1936. Za šest let v Londýně se tak počet letních olympijských sportů sníží z 28 na 26.

Představitelé baseballového i softbalového hnutí se mohou pokusit vyvolat další diskusi a případně i hlasování o návratu do olympijského programu na kongresu v Kodani v roce 2009. Na něm se také rozhodne o dějišti dalších letních her 2016.

"Budeme nadále úzce spolupracovat s oběma federacemi a v Pekingu uvidíme, zda bude šance vzít je zpět. Chápu zklamání všech, kteří stáli o znovu zařazení do programu," řekl dnes Jacques Rogge.

Snahu zejména amerických představitelů obou sportů podpořili například zástupci Kuby, Austrálie, Brazílie, Španělska, Kanady či JAR. Australský člen Kevan Gosper tvrdil, že by MOV měl mít odvahu změnit loňské rozhodnutí. "Měli bychom být dost silní udělat to pro dobrou věc. Což je tento případ," řekl podle agentury AP.

Reklama