Hlavní obsah

Bez výjimky. Polsko žádá vyloučení Ruska ze všech federací v olympijských sportech

Polsko žádá vyloučení Ruska ze všech mezinárodních federací v olympijských sportech, dokud nebude mír na Ukrajině. Po jednání rady Evropské unie pro vzdělání, mládež, kulturu a sport to řekl polský ministr sportu Kamil Bortniczuk. Drtivá většina sportovních federací po doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zakázala ruským sportovcům účast v mezinárodních soutěžích, ale například z MOV ruský olympijský výbor vyloučen nebyl a podobná je situace i ve většině federací.

Ruský biatlonový svaz byl vyloučen z mezinárodní federace IBU. Některé další federace ale s podobným krokem váhají.

Článek

Ruský svaz byl například vyloučen z Mezinárodní biatlonové unie (IBU), která stejně zakročila i vůči spojeneckému Bělorusku. Polsko by si přálo, aby to fungovalo všude. "Jsme pro vyloučení Rusů ze všech sportovních federací řízených Mezinárodním olympijským výborem, dokud neskončí na Ukrajině mírový proces a nezačnou se vyplácet kompenzace. Jedině kompenzace pro Ukrajinu mohou Rusku znovu umožnit účast ve světovém sportu, sportovních soutěžích," řekl šéf polského sportu.

Rusko má stále dva zástupce v čele velkých sportovních federací - Umar Kremlev vede Mezinárodní asociaci boxu a Vladimir Lisin Mezinárodní federaci sportovní střelby. V čele světového šermu byl ruský miliardář Ališer Usmanov, ale ten se na začátku března do odvolání funkce vzdal. Polský ministr nařkl Rusy z toho, že si vysoké sportovní pozice kupovali. "V posledních letech Rusko uplatňovalo agresivní diplomatickou politiku, prostě si kupovalo místa ve vedení klíčových sportovních federací, protože kandidáty podporoval bohatý sponzor s ruským kapitálem," tvrdí.

Tvrdé sankce vůči ruským sportovcům podporuje, ale zároveň si myslí, že by mohli závodit ruští sportovci, kteří otevřeně odsoudí jednání své vlády na Ukrajině. "Je nezbytné oddělovat otázku reprezentantů Ruské federace a Rusy, kteří hrají například Premier League. Můj postoj je takový, že někdy tito sportovci soutěží, aniž by reprezentovali Ruskou federaci," uvedl s tím, že obdobný postoj mají jeho kolegové z Británie, Austrálie nebo USA.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin Bortniczukovy komentáře označil za neprofesionální a nepřiměřené. Sport by podle něj měl hledat cesty k porozumění mezi národy bez ohledu na politickou situaci. Rusko vyloučení svých sportovců vnímá jako porušení olympijské charty a hodlá se proti němu odvolávat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.