Hlavní obsah

Britové vybrali mezi největší padouchy roku proklínaného doktora Voráčka

Velká Británie a vlastně i celý svět očekává o víkendu vyhlášení prestižní ankety stanice BBC zkráceně nazývané SPOTY (Sports Personality of the Year). Prestižní list The Guardian se naopak podíval na sportovní dění v končícím roce úplně jinou optikou. „Udělali jsme výběr našich nejoblíbenějších podvodníků, podrazáků, padouchů a lůzrů za rok 2021,“ vysvětlil list šestičlennou nominaci ve své (anti)anketě. Nutno dodat, že ani v této soutěži se český sport neztratil.

Foto: Czech Fed Cup Team

Doktor Vlastmil Voráček byl nominován do anticeny deníku Guardian.

Článek

Britům se do elitní šestičlenné nominace vešel démon české olympijské výpravy v Tokiu doktor Voráček, jehož přízrak bude nejspíš některé české sportovce strašit do konce života.

Ať už to bylo v kontroverzním olympijském speciálu do Tokia jakkoliv, neočkovaný a po příletu do Japonska pozitivně testovaný Voráček byl vnímán jako zdroj koronavirové nákazy, která ve finále zničila olympijské sny hned několika sportovním hvězdám.

Brity ale přesvědčily pro nominaci českého experta především jeho originální metody boje s koronavirem.

„Během pandemie praktikuji několikrát denně kloktání ústní vodou a doporučuji to i svým pacientům. Běžně dostupné kloktání zásadně ovlivňuje přenos koronaviru," cituje The Guardian Voráčkovy legendární odborné rady, jimiž se proslavil po celém světě.

Kloktal ale zřejmě málo. Po letu s ním se museli se startem na olympiádě zcela rozloučit plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček.

Beachvolejbalista Ondřej Perušič ještě stihl do turnaje naskočit, ale dlouhá karanténa měla na něm viditelné následky, které se naplno projevily v rozhodujícím zápase s Ruskem.

„Strašně nás to bolí, vůbec jsem tu situaci nestrávila. Už jsme si poplakaly, zanadávaly, zase poplakaly. Jen doufám. Tohle je noční můra každého olympionika," vyrovnávala se těžce se svým osudem v Tokiu Markéta Sluková.

Českému ortopedovi dělá společnost ve výběru francouzský maratonec Morhad Amdouni, který zaujal sportovní svět zákeřným sestřelením všech lahví s pitím na občerstvovací zastávce během olympijského závodu, při němž panovalo dusivé parno. Sám se samozřejmě napil.

Dalším nominovaným je francouzský tenisový vztekloun Benoit Paire, který se opakovaně chlubil tím, že se snaží na turnajích co nejrychleji prohrávat.

Dále pak německá trenérka moderního pětiboje Kim Raisnerová, která během parkuru na olympiádě mlátila neposlušného koně pěstí, běsnící bangladéšský kriketista Šakíb Al Hasan a snookerová legenda Shaun Murphy, který neusnesl porážku s amatérem, po níž se dopustil kontroverzních komentářů o skandálnosti účasti amatérů v turnaji.

Reklama

Související témata: