Hlavní obsah

Bývalý mistr světa, který šokoval podporou Putina: Vyhrožují mi smrtí, ale udělal bych to znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku března, v době, kdy první sportovci vystupovali s prohlášeními odsuzujícími ruskou invazi na Ukrajinu, šokoval vyjádřením podpory prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho „mírové akci.“ Bývalý mistr světa v rapid šachu Sergej Karjakin tím vyvolal vlnu nenávisti, ale svého vyjádření nelituje, i když za něj obdržel několik výhružek smrtí. „Nemohl jsem mlčet,“ řekl.

Foto: @ruchess_eng

Šachista Serger Karjakin (vpravo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Dvaatřicetiletý Karjakin se narodil v krymském městě Simferopol a v roce 2014 otevřeně podpořil opětovné připojení poloostrova k Rusku. Po invazi na Ukrajinu napsal veřejný vzkaz na podporu Putina a celé jeho „mírové akce."

V reakci na to Mezinárodní šachová federace, která zakázala Rusku a Bělorusku pořádání oficiálních akcí a hráčům z obou zemí zakázala účast v soutěžích družstev, toto gesto odsoudila a uvedla, že jej bude prošetřovat etická a disciplinární komise. Řada zemí poté šachového velmistra nepozvala na své turnaje. Ani tak Karjakin svého vyjádření nelituje.

V roce 2014 už totiž prý zažil něco podobného, takže věděl, do čeho šel. „V roce 2014, kdy jsem podpořil znovusjednocení Krymu, jsem nebyl pozván na některé turnaje na Západě, protože jsem vyjádřil svůj postoj," uvedl pro ruskou televizní stanici Zvezda. „Ale když se geopolitická situace uklidnila, opět mě zvát začali," řekl Karjakin.

„Chápu, že teď je ta situace bohužel horší, protože umírají lidé. Ale zase jsem nemohl mlčet, cítil jsem, že musím vyjádřit svůj názor," uvedl s tím, že počítá, že proti němu budou uvaleny nějaké sankce. Jak vážné budou, zatím nedokázal říct.

„Nebudu lhát, je to nepříjemné, ale i kdybych mohl vrátit čas, udělal bych to znovu," řekl. Karjakin také odsoudil Západ za uplatňování dvojího metru, protože podle něj v Evropě ani v USA není vůbec žádná demokracie, natož možnost svobodně vyjádřit názor, který by byl v rozporu s prosazovaným narativem.

Dále uvedl, že za svá vyjádření podporující Putina a jeho snahu o „denacifikaci a demilitarizaci" Ukrajiny schytal on i jeho rodina řadu urážek a výhružek smrtí. Dočkal se prý i slov podpory od svých fanoušků ze Západu, kteří jsou proti sankcionování hráčů z politických důvodů.

Reklama