Hlavní obsah

Bývalý mistr světa šokuje: Putine, jsem s vámi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed krvavých bojů na území Ukrajiny poté, co země byla napadena ruskými vojsky, vystupuje řada sportovců se vzkazy podpory ukrajinskému obyvatelstvu a vyzývá k ní i své fanoušky. V době, kdy se někteří snaží zemi bránit i za cenu vlastního života, ale vystoupil ruský šachista Sergej Karjakin s prohlášením, ve kterém otevřeně vyjadřuje podporu Vladimiru Putinovi a celé vojenské invazi, která má podle jeho slov za cíl nastolit mír.

Foto: @ruchess_eng

Šachista Sergej Karjakin (vpravo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Ruský šachový velmistr Sergej Karjakin svým otevřeným dopisem vzbudil pořádné pozdvižení. V době, kdy valná většina světa stojí na straně napadené Ukrajiny, která čelí ruské invazi, vyjádřil podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dle jeho slov „rozhodl bojovat za demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny."

„Obracím se na Vás v této těžké době, kdy naše země pod Vaším vedením bojuje za bezpečnost mírumilovného ruského obyvatelstva Donbasu a Luhanské lidové republiky," napsal dvaatřicetiletý Karjakin v otevřeném dopise Putinovi.

Bývalý mistr světa z roku 2012 v rapid šachu uvedl, že pozorně celou vojenskou operaci sleduje a Putinovi vyjadřuje plnou podporu při ochraně zájmů Ruska, odstranění hrozeb a nastolení míru. „Přeji Vám brzké splnění všech úkolů, které byly naší chrabré armádě uloženy," napsal.

Karjakin označuje Ukrajinu za původce bojů, který prý kvůli svým politickým cílům ohrozil bezpečnosti celé Evropy a Ruska. Za své výroky nyní čelí disciplinárnímu řízení ze strany Mezinárodní šachové federace (FIDE), která zakázala Rusku a Bělorusku pořádat oficiální akce.

FIDE, jejímž prezidentem je bývalý ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, rovněž zakázala na všech svých akcích hrát ruskou a běloruskou hymnu a hráčům z obou zemí dovolila startovat pouze pod neutrální vlajkou.

Reklama