Hlavní obsah

Čech, který patří k nejlepším na světě. Koloběžkář Zelinka si dopřává pořádnou dávku adrenalinu a sní o olympiádě

Od závodů si tento rok dává pauzu a jezdí hlavně show. Vylepšuje své triky a zkouší nové. Jeden z nejlepších jezdců světa na koloběžce Richard Zelinka. S potěšením sleduje, jak se sport, o kterém ještě před pár lety nikdo nevěděl, dere na výsluní a doufá, že ho brzy uvidíme i na olympiádě. „Zrovna před pár dny jsem slyšel, že je dost možné, že to bude v roce 2028. Kdyby se koloběžky dostaly na hry, byl by to pro nás hrozně velký skok.“

Koloběžkář Richard Zelinka patří k nejlepším na světě. Na rampě předvádí neuvěřitelné kouskyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Díky olympiádě by se nám najednou otevřely další dveře, i co se týče sponzorů. Teď jsou ty dveře zavřené, protože tam nejsme, ale jakmile se tam dostaneme, tak se všechno otevře a hodně jezdců pak může žít jako profesionální sportovci. Teď se tím ani neuživí a dotují sami sebe," říká třiadvacetiletý český závodník. Co všechno s koloběžkou umí, uvidíte v našem videu.

Proč se před lety rozhodl právě pro koloběžku? Proč dostala přednost před kolem a skateboardem? Bere jí jako mix obou těchto sportů. Ke svému životu potřebuje adrenalin, potřebuje posouvat hranice, a právě to mu koloběžka nabízí. Jízdu na ní přirovnává k životu. Ten také člověka hází dolů a dolů a je jen na každém z nás kolikrát vstane a půjde dál.

V těchto dnech Richard Zelinka připravuje exkluzivní show u příležitosti historicky prvního mistrovství ČR na koloběžkách v pumptracku. To proběhne 17. června před Centrem Černý Most. O den později se tady uskuteční také závod na kolech v pumptracku (což je speciálně navržená dráha plná zatáček).

I když v této sezoně mistr světa na koloběžce závody vynechává, rozhodně nezahálí. „Odpočinkové módy moc nejsou, stále jezdím, abych se udržoval a nezapomínal. Pořád zkouším nové triky. Chtěl bych jezdit co nejdéle. Teď jsem zrovna měl tady na rampě kluka, kterému je třicet let. Jezdí na kole a patří mezi nejlepších pět na světě. To je teď můj cíl. Je mi třiadvacet, takže ještě sedm let do té třicítky mám."

Reklama

Související témata: