Hlavní obsah

Bláznovství! Čeští bikeři mají světový unikát. Sjeli nepálskou šestitisícovku, kolo vynesli na zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle chtělo pořádnou dávku odvahy. Čeští freestyle bikeři Tomáš Zejda a Ondřej Novák se postarali o naprostý unikát. Jako první totiž sjeli na kole nepálskou horu, konkrétně Mera Peak vysoký 6476 metrů, jenž platí za nejvyšší turistickou horu, kterou je možné zdolat bez speciálního horolezeckého vybavení. Šílené je, že kolo nesli do kopce téměř sto kilometrů na zádech. „Byla to bezesporu nejtěžší výzva, které jsme se ve svém životě postavili,“ přiznal Zejda.

Ukázka z připravovaného dokumentu o sjezdu českých bikerů z Mera Peak v Nepálu.Video: Drive Film Factory

 
Článek

Už před rokem a půl oba bikeři sjeli na kole Kilimandžáro, nejvyšší horu Afriky. „Ale to nám bylo málo," usmál se Zejda, profesionální jezdec a účastník soutěže Master Chef. Milovníci adrenalinu se proto spojili s Janem Trávníčkem, zkušeným horolezcem, který jim doporučil právě Mera Peak. A jako vedoucí výpravy s nimi celou expedici absolvoval. „Jsem zvyklý, že se na mě lepí magoři," culil se Trávníček směrem k cyklistům.

Samotné cestě předcházelo několik měsíců plánování. „Organizace byla složitá, ale to je Nepál. Tam něco domluvíte, ale na místě stejně musíte každou minutu improvizovat," popisoval horolezec, jenž zdolal šest osmitisícovek včetně proslulé K2.

Výzvou pro bikery byl už samotný výšlap. „Protože nečtou itineráře. Až v Nepálu zjistili, že to kolo budou muset týden někam nést," popisoval Trávníček. „Je to pravda, fakt tyhle věci moc nečteme," pousmál se Novák. „Druhý den jsme na sebe koukali a nechápali, jak máme zvládnout dalších pět dní," pokračoval.

Foto: Tomáš Koucký, Tomáš Dudek

Čeští bikeři Ondřej Novák (vlevo) s Tomášem Zejdou na výpravě v Nepálu.

„Kdybych dopředu věděl, že cesta má 115 kilometrů, dlouho bych váhal. Kdybych tušil, že budu mít 90 kilometrů na zádech kolo, nejel bych," připustil Zejda. Díky tomu ale překonával své limity. „Psychika je zásadní. Ztrácel jsem nervy, ale věděl jsem, že pokud budeme držet spolu, zvládneme to," vyprávěl.

První část, cestu vzhůru, bikeři zvládli, čekal je však ještě nevyzpytatelný sjezd. Testování proběhlo ještě s navázáním na lana. „Popravdě jsem zalhal a tvrdil jsem, jak se jede skvěle, aby nás Honza pustil navolno," pousmál se Novák. „Nejtěžší pro mě bylo zjištění, že i kdybych jim zakázal jet, tak oni stejně pojedou," mínil Trávníček.

Jediná cesta směrem dolů vedla přes pěšinu širokou zhruba třicet centimetrů. Na levé straně byl měkčí sníh a schované trhliny, pravá část kopce byla zmrzlá a podél ní se nacházela třistametrová propast.

„V jednu chvíli mě to při sjezdu vytáhlo právě na pravou stranu, naštěstí se mi podařilo vyrovnat směr a pokračovat do bezpečí. Když už jsme si mysleli, že to nejnebezpečnější máme za sebou, zatáhlo se a my jsme byli rádi, že vidíme, kam máme jet," popisoval Novák.

Kritický moment prožil i Zejda. „Omylem jsem najel na jednu z ledovcových trhlin a propadlo se mi zadní kolo. Musel jsem rychle seskočit a přitom hrozilo, že spadnu do několikametrové díry. Naštěstí jsem i já utekl hrobníkovi z lopaty," oddechl si.

Foto: Tomáš Koucký, Tomáš Dudek

Čeští bikeři Tomáš Zejda s Ondřejem Novákem jako první na světě sjeli na horském kole nepálskou horu.

Domů se vrátil před deseti dny. „Pořád se snažíme vstřebat dojmy a zážitky. Byla to o dost delší a intenzivnější cesta, než jsme si mysleli," přiznal Zejda. Na expedici se navíc vydal ve chvíli, kdy byla manželka v devátém měsíci těhotenství. „Je jasné, že lidi na nás koukají jako na blázny. Ale my se k tomu snažíme přistupovat zodpovědně," pokračoval. „Pro mě je důležité, že jsme si něco vymysleli, vysnili, spousta lidí nám to rozmlouvala, ale my jsme to dali," radoval se.

Bláznivé české duo ocenil i René Andrle, trenér reprezentace v silniční cyklistice a zástupce klubu L27, společně s kryptoburzou BITmarkets hlavní partner expedice. „Oba zaslouží velké uznání. Je to unikátní zápis do cyklistické historie," chválil Andrle.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomas Zejda (@tomaszejda)

Z celé výpravy se navíc chystá celovečerní dokument, který bude zveřejněn na podzim na platformě Netflix. „Nebude jen o tom, že někdo vylezl na kopec a sjel ho. Chceme ukázat i životní příběh a dostat dokument za hranice," uvedl režisér Matěj Pichler.

A dost možná to nebude poslední počin českých freestyle cyklistů. „Už se poohlížíme po další výzvě. Řešíme kopce o výšce nad sedm tisíc metrů. Takže myslím, že se do Nepálu ještě někdy vrátíme," usmál se Novák.

Reklama

Související témata: