Hlavní obsah

Česká gymnastika chce více připomínat Čáslavskou, její jméno ponese nový závod

Česká gymnastická federace (ČGF) chce více připomínat legendární sportovkyni i významnou osobnost společenského života Věru Čáslavskou. Jméno sedminásobné olympijské vítězky ve sportovní gymnastice, která v roce 2016 podlehla rakovině slinivky, ponese nový mezinárodní závod. První ročník Grand Prix Věry Čáslavské se uskuteční v Brně 12. a 13. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Věra Čáslavská při setkání účastníků zimní a letní olympiády v roce 1960. Nejslavnější chvíle kariéry úspěšné sportovní gymnastky přišly o osm let později na hrách v Mexiku.

Článek

Vedení české gymnastiky se na využívání jména dohodlo se synem Věry Čáslavské i Klubem přátel Věry Čáslavské, který pečuje o její odkaz. "Je velká zodpovědnost snažit se zpropagovat jméno Věry Čáslavské. Jsem rád, že jsme dostali svolení s ním nakládat," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda ČGF Martin Vlk.

Nový závod, o jehož organizaci se postará Sokol Brno I, vznikl spojením dvou tradičních akcí. Jedná se o Grand Prix smíšených dvojic, která se v Brně koná přes 25 let, a Pohár olympijských nadějí určený pro juniory. Jeho první ročník se uskutečnil před šestnácti lety, loni byl poprvé v jihomoravské metropoli. "Přišlo mi dobré, že mohou junioři zhlédnout ten závod dospělých, který je spíše v exhibičním formátu," přiblížil Vlk, proč vybral tento formát akce.

Grand Prix Věry Čáslavské je v kalendáři mezinárodní federace FIG. Letos bude mít pouze juniorskou část, protože ještě nesplnila parametry významné sportovní akce, která může dostat finanční podporu od Národní sportovní agentury. "Financování té exhibice je extrémně nákladné. Kompletní bude ten závod až příští rok," uvedl šéf české gymnastiky.

Je přesvědčen, že závod bude mít i tak vysokou kvalitu. Představí se mimo jiné řada talentovaných českých juniorských gymnastů a gymnastek, s nimiž má federace velké plány. "Jeden z cílů naší strategie je dostat družstvo na olympijské hry 2028 v Los Angeles. A tam se třeba dostat do finále," prohlásil Vlk.

Trikoty pro české juniorky vytváří bývalá úspěšná gymnastka Kristýna Pálešová, účastnice OH v Pekingu 2008 a Londýně 2012. V jejích úborech české gymnastky závodily na letošním Evropském olympijském festivalu mládeže. "Dohodli jsme se s Martinem Vlkem, že pro první tři závodnice na Grand Prix Věry Čáslavské vyrobím jako odměnu dresy," řekla Pálešová.

Reklama