Hlavní obsah

Česko bude mít nového squashového krále. Do finále šampionátu se dostali Švec a Solnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko bude mít v neděli nového squashového vládce. Po hegemonii Jana Koukala a čtyř titulech Daniela Mekbiba se do finále domácího šampionátu dostali Martin Švec a Jakub Solnický. Oba budou usilovat o první republikový titul. Do finále v kategorii žen se opět probojovala Anna Serme, která se střetne s Terezou Svobodovou. Finálový program začíná v neděli od 14:00.

Foto: Irena Vanišová

Česko bude mít nového squashového krále. Do finále šampionátu v Praze se dostali Martin Švec a Jakub Solnický (na snímku).

Článek

Úvodní semifinále bylo strhující, v souboji Martina Švece s Markem Panáčkem byly k vidění dlouhé a dynamické výměny. „Bylo to brutálně fyzicky náročné," kroutil hlavou Švec, který duel ovládl až v páté sadě. Přitom prohrával 1:2 na sety. „Překopal jsem taktiku, musel jsem být více aktivní. Dobře jsem umisťoval údery dopředu, což Marka stálo hodně sil. To rozhodlo. Dostával jsem se do lepších pozic a tlak jsem stupňoval," líčil Švec.

Panáček bojoval, neváhal ani skákat po míčích. Do svého druhého finálového duelu na MČR se však nedostal. „Jsem spokojený s výkonem, nechal jsem tam absolutně všechno, v závěru jsem měl křeče. Zápas rozhodlo pár detailů," tvrdil Panáček, který se o bronzovou medaili střetne s Viktorem Byrtusem, který je spolu s Panáčkem považován za největší talent českého squashe.

Ve finále se utkají hráči, kteří jsou v elitní stovce světového žebříčku. Švec drží 83. místo, Solnický pak devadesáté. Domácí titul však ve sbírce úspěchů nemají. „Trůn je volný, zisk titulu je hodně motivující. Důležité je, že jsem pošetřil síly, nehrál jsem tolik setů," prohlásil Solnický, který si v semifinále poradil s Byrtusem, týmovým parťákem z Ostravy 3:0 na sety. „Udělám pro to všechno, abych svůj první republikový triumf získal. Strategii na Martina mám, ale sehráli jsme proti sobě opravdu hodně zápasů."

Foto: Irena Vanišová

Česko bude mít nového squashového krále. Do finále šampionátu v Praze se dostali Martin Švec (ma snímku) a Jakub Solnický.

Do svého dalšího finále se dostala Anna Serme, která si v semifinále poradila s Evou Feřtekovou. V neděli tak bude usilovat o svůj čtvrtý titul. „Jsem ráda, že jsem to zvládla bez ztráty setu, snad to bude pokračovat," pochvalovala si Serme, která na světovém žebříčku drží 38. místo, což je jejím dosavadním maximem. „Po dlouhé době je to tak, že já diktuji tempo a není to tak lehké. Člověk si lehce navykne na vlnu těch lepších hráček."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články