Hlavní obsah

Serme a Mekbib jsou favority 30. domácího šampionátu ve squashi

Obhájci titulů Anna Serme a Daniel Mekbib jsou favority jubilejního třicátého domácího šampionátu ve squashi. Zatímco osmatřicátá hráčka světa Serme by měla zaútočit na čtvrtý domácí vavřín, Mekbib bude mít roli složitější.

Foto: Irena Vanišová

Squashistka Anna Serme je favoritkou mistrovství republiky. (ilustrační foto)

Článek

"Určitě jsem přijela pro titul, ale beru to kolo po kole," řekl Serme. Dodala, že bude mít při zápasech na mysli i dění na Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko za pomoci Běloruska. "Přijde mi neskutečný paradox, že po covidu, kdy jsme všichni byli zavření doma, abychom nikoho nedostali do nebezpečí, se teď lidi zabíjejí ve válce. Jde z toho strach. Ukrajincům hrozně moc fandím, je vidět, že mají odvahu. Jejich prezident to dokazuje a doufám, že to zlo zastaví."

Šampionát začne ve čtvrtek zápasy mužů a vyvrcholí v neděli. Ponese se v duchu pomoci Ukrajině i proto, že provozovatel sportovního centra Hector v pražských Malešicích, kde se bude hrát, je Ukrajinec. "Je důležité dát najevo jednomu psychopatovi (Vladimiru Putinovi), který tohle způsobil, že s tím rozhodně nesouhlasíme. Modlíme se, aby to už skončilo," řekl Vitalij Sadirov. Snaží se na dálku pomáhat. "Přispíváme Červenému kříži na konto SOS Ukrajina. Nabídl jsem prostory v jednom sálu jako přechodné bydliště pro lidi, co utíkají před válkou, a nabízíme jim i jídlo," řekl.

Během šampionátu bude připravena schránka pro dobročinné příspěvky a členové můžou přispívat na konto České asociace squashe, která pak částku pošle Červenému kříži.

Česká asociace podporuje mezinárodní federaci, která zakázala účast ruským a běloruským squashistům na oficiálních akcích. "Hráče z těchto zemí nebudeme zvát na naše turnaje. Zároveň víme o tom, že mezinárodní squashová federace odebrala Rusku pořadatelství mistrovství světa juniorů, které se tam mělo hrát v srpnu," uvedl generální sekretář Tomáš Fořter.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články